Múlt-kor.hu

Csontok árulkodnak a teve háziasításáról

2012. január 19. 11:39

Amerikai kutatók egy átlagos régészeti lelőhelyhez képest tízszer annyi tevecsontot találtak két közel-keleti helyszínen, a háromezer éves leletek a teve domesztikálására utalnak.

Az Egyesült Arab Emirátusokbeli Tell Abraq és Muweilah már a hetvenes évek óta ismertek a kutatók előtt, akkor ausztrál és dán szakemberek tárták fel a két területet. Köztük volt az akkor még doktoranduszként kutató Peter Magee, aki most újra visszatért egykori sikerei helyszínére, mivel mint fogalmazott: „vannak olyan megválaszolatlan kérdések, amelyeket meg kell oldani”.

Ezek egyike a teve háziasításával kapcsolatos. Magee szerint a dromedár domesztikálása kulcsfontosságú a közel-keleti települések expanziójának megértéséhez, mivel i.e. 1000 körül a teve egyben hús-és tejforrás is volt a növekvő számú populáció körében. Ennél is fontosabb, hogy hatalmas teherbírású teve nagy szerepet játszott az ide-oda vándorló közösségek életében.

A száraz periódusok gyakran váltogatták egymást, ami gyakran vezetett a közel-keleti közösségek felbomlásához, de nem az Egyesült Arab Emirátusok területén – figyelmeztetett Magee, aki szerint ez pont fordítva történt: a hirtelen jött szárazság ellenére a régió virágzásnak indult, mivel az akut helyzetek innovatív megoldásokat szültek, például az öntözési technikák meghonosítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Csontok árulkodnak a teve háziasításáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra