Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kritika a Vaslady-nek

2011. december 21. 08:38 The Daily Telegraph

A Margarat Thatcher életét bemutató, hamarosan a magyarországi mozikban is látható Vaslady című filmet kritizálta a brit miniszterelnökről könyvet író történész.

<

A Vasladyt alakító színésznőt, Meryl Streepet máris Oscar-esélyesként emlegetik, maga az alkotás azonban nem várt helyről kapott kritikát, ugyanis legutóbb az a John Campbell fogalmazta meg aggályait, akinek könyvén a film alapszik.

„A többi ilyen jellegű filmhez hasonlóan ez az alkotás is szimplifikálja az eseményeket, s úgy ábrázolja a főszereplőt, mint aki egy hatalmas egyéniség, és küzd minden ellen, ami rossz, mintha csak ő lenne egyedül” – így Campbell, aki végig tanácsaival segítette az alkotók munkáját, s egy rövid epizódszerepben maga is felbukkan a filmben.

„Thatcher nem bízik a kollégáiban, például Geoffrey Howe-ban, de másban sem. Nincs sok férfi szereplő a filmben, ezért nem tudjuk meg az igazságot. Ehelyett azt látjuk, mintha ő kényszerítette volna térdre a Szovjetuniót. Ez a történelem leegyszerűsítése, túlságosan is ő van a középpontban.

A filmben nem osztottak lapokat a férfiaknak, különösen nem Howe-nak. Úgy tűnik, mintha nem lett volna fontos szerepe, inkább karikatúrát csináltak belőle, egy gyenge teddy mackót. Nem becsülik meg eléggé, pedig ő volt a pénzügyminiszter” – fogalmazott Campbell, aki azért összességében elismeréssel szólt a filmről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kritika a Vaslady-nek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra