Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bizonyíték az "ismeretlen" viking király létezésére

2011. december 16. 08:52 The Guardian

A lancashire-i Silverdale-ben talált 201 darabos ezüstkincsről kiderült, hogy azokat egy bizonyos Airdeconut nevű viking király ideje alatt készítették.

<

Fémdetektorral lepte meg karácsonykor felesége Darren Webstert. A férfi talán maga sem gondolta, hogy munkaeszközével hamarosan ilyen mennyiségű kincset talál: viking harcosok által viselt karperecek és összetört ezüstdarabok kerültek elő a Lancashire megyei Silverdale-ben.

Az egyik kincsen az „Airdeconut” olvasható, ami bizonyára egy eddig semmilyen történeti forrásban nem szereplő viking uralkodóra, Harthacnutra utal, csak az érme készítője pontatlanul tüntette fel a nevet. A lelet azt bizonyítja, hogy mikor a vikingek a 870-es években elkezdtek állandó településeket létesíteni a csatorna túloldalán, Isten kegyelmébe ajánlották magukat – ezt sugallja a keresztformában olvasható DNS, azaz Dominus Rex.

„Nagy mennyiségű pénzről van szó, amiből egy marhacsordát is vehettek” – nyilatkozta Gareth Williams érmeszakértő, a British Museum munkatársa. „Akkor egy karperecből akár egy ökröt is lehetett vásárolni” – tette hozzá.

A kincslelet értékének meghatározására a jövő héten kerül sor, a jutalmon Webster és a föld tulajdonosa osztozkodhat. A lancasteri múzeum már jelezte, hogy amennyiben sikerül támogatást szereznie, szívesen megvenné a viking kori érméket, amelyek között van frank és iszlám államból származó, de olyan is, amelyet az angol trónért küzdő, majd a Nagy Alfréd elleni vereséget követően a vikingekhez átpártolt Alwaldusnak vertek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Bizonyíték az "ismeretlen" viking király létezésére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra