Múlt-kor.hu


	Hitler: út a hatalomba

Hitler: út a hatalomba

2011. december 8. 16:16

A National Geogarphic Channel Hitler: út a hatalomba című kétrészes történelmi minisorozata a sokat kutatott kérdéskörre, a Führer hataloméhségére keresi a választ.

A National Geographic Channel Hitler: út a hatalomba című kétrészes történelmi minisorozata az első világháború idején kapcsolódik be a későbbi Führer életébe. Hitler személyiségének alakulására döntő hatással voltak az első világégés évei. A Mein Kampfban így vall erről: „Földi létem legfelejthetetlenebb és legmagasztosabb időszaka volt a világháború”.

Az első világháború idején Hitler a 16. bajor gyalogezred tizedese volt, s szolgálata négy éve alatt főként futárszolgálatot látott el. Veszélyes megbízatás volt ez: lövészároktól lövészárokig rohant, a feljebbvalók parancsait kézbesítve a katonáknak. Helytállásáért és bátoságáért megkapta a Vaskeresztet, melyet a későbbiekben is büszkén hordott a náci párt jelvénye alatt.

15 évvel később már a Siemens gyár munkásai előtt állt, s így szónokolt: „Honfitársaim, Németország munkásai! A ti soraitokból származom, magam is egy voltam közületek... Közvetlenül mellettetek álltam a Háború első éveiben... Majd fokozatosan, kitartásomnak köszönhetően, sok tanulás és nélkülözés árán, sikerült kiemelkednem. Mélyen belül azonban ugyanaz maradtam.”

És a munkások hallgattak rá. A 20-as évek végének gazdasági válsága és társadalmi bizonytalansága ugyanis az őrülteknek és szerencselovagoknak kedvezett. A káosztól és a “vörösöktől” félő tömegek a nácikra szavaztak, s ezzel Németország Hitler kezébe került – Hitler kezébe, aki kampányában békéről szónokolt, valójában azonban már egy végső háborúra készült.

Bemutató: 2012. január 1-jén, vasárnap este 10-kor a National Geographic Channel műsorán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Hitler: út a hatalomba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra