Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Angolszász lakóházat találtak Nagy-Britanniában

2011. december 8. 10:26

A 7. századi angolszász lakóház romját amatőr régészek találták meg a Yorkshire Dales Nemzeti Parkban.

<

Az Ingleborough Archaeology Group kutatói több hetet töltöttek a Nagy-Britannia északi részén található nemzeti park területén. „Egy kisméretű, négyszögalapú, részben kőből készült házat találtunk, benne két szobával és 16 faszén-darabbal a földbe süllyesztve” – nyilatkozta David Johnson ásatásvezető. „Kettőt közülük elküldtünk radiokarbonos vizsgálatra, ami azonos eredményt hozott: az épület az 660 és 780 közötti időszakból való. Mindez azt jelenti, hogy ez az egyetlen, bizonyítottan a római kor után épült lakóház Ribblesdale-ben” – tette hozzá. Érdekesség, hogy a háznál hatezer éves kovakövek is előkerültek.

Eddig számos település maradványát találták meg Ribblehead és Horton között, köztük a legjelentősebbet a Ribblehead-bánya mellett, amelynek feltárása a hetvenes években kezdődött. Robert White, a nemzeti park vezetője elismerte, hogy a terület számos, fel nem tárt leletet rejt, de még a kiásott maradványok datálása sem történt meg. „Az eredmények rávilágítanak arra, hogy milyen volt a Dalesben élők élete, s hogy mennyi feltáratlan régészeti lelet várja még a kutatókat” – mondta el White.

Nagyon kevés információ látott napvilágot a római uralom vége (410) és a normann hódítás (1066) közötti Anglia történetéből, a régészeti leletek mindenesetre azt már bebizonyították, hogy a jelzett periódus kulturális értelemben rendkívül gazdag volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Angolszász lakóházat találtak Nagy-Britanniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra