Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A lascaux-i barlangfestményekkel lehet egyidős Egyiptom első sziklarajza

2011. november 16. 08:44

Amerikai és belga tudósoknak sikerült megbecsülniük Egyiptom első, a Nílus keleti partján található petroglifáinak korát; a 15 ezer éves műalkotások Észak-Afrika legkorábbi "írott" emlékei lehetnek.

A rajzok Qurta mellett, a felső-egyiptomi Edfutól 40 kilométerre délre találhatók. Először kanadai régészek pillantották meg a hatvanas években, de ez akkor feledésbe merült. A rajzok újrafelfedezését belga szakembereknek köszönhetjük, akik ezt 2007-ben, a Project Gallery of Antiquity-ban jelentették be.

A sziklákon őstulkok és más vadállatok naturalista ábrázolásai láthatók. A kutatók a régészeti és geomorfológiai (felszínalaktani) kontextusból ítélve arra következtettek, hogy a rajzok valószínűleg a pleisztocénban, a késő paleolitikumban (i.e. 21 ezer-9 ezer) születtek, ami azt jelenti, hogy egyidősek lehetnek a jégkorszaki Európa legismertebb barlangfestményeivel, a Lascaux-és az Altamira-barlangban látható alkotásokkal.

A korai művészeti alkotások széles körű elterjedtségét emelte ki John Coleman Darnell, a Yale professzora, aki kollégáival a lumineszcens kormeghatározás (optically stimulated luminescence, OSL) segítségével határozta meg a bevésések korát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A lascaux-i barlangfestményekkel lehet egyidős Egyiptom első sziklarajza

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra