Múlt-kor.hu

Ál-Párizst építettek az első világháborúban

2011. november 15. 10:21 MTI

Ál-Párizst építettek az I. világháború idején a franciák, hogy a németek inkább azt bombázzák az igazi helyett.

A talmi Párizs a valóditól kicsit északabbra kezdett megépülni, és nem kartonpapírból, hanem sokkal tartósabb anyagokból. Ráadásul nagyon gondosan kidolgozott részletekkel, közvilágítással, elvégre a "fények városát" kellett megmintázni. Így aztán csináltak vasútállomást - a Gard du Nord-t "koppintották le" -, kivilágított vonatutánzatokat, vasúti pályákat. A díszletfestők még arra is ügyeltek, hogy koszos legyen az álgyárak üvegteteje.

A XX. század elején a trükk be is válhatott volna, hiszen a radar még 1918-ban is csupán gyerekcipőben járt, a német bombázók felszereltsége, műszerezettsége pedig igencsak primitív volt. Legénységük kézi bombázást végzett: a markukban tartották a robbanószerkezeteket azok "uszonyánál" fogva, és elengedték a bombákat, ha úgy látták, hogy azok "jó" helyre kerülnek.

A háború azonban előbb véget ért, mintsem az ál-Párizs teljesen megépült volna. Viszont Párizs nélküle is megúszta komoly károk nélkül. A talmi Párizs hamarosan teljesen eltűnt, de fotói megvannak - idézte fel a történteket a The Daily Telegraph című brit lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Ál-Párizst építettek az első világháborúban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra