Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiadták Tolkien hobbit-rajzait

2011. október 27. 15:33

J.R.R. Tolkien A hobbit című munkája 1937-ben jelent meg először, aminek 75. évfordulója alkalmából a HarperCollins az írófejedelem által készített összes rajzot kiadta.

<

A The Hobbit első kiadásában csak néhány, Tolkiennek tulajdonított rajz: tíz fekete-fehér illusztráció, két térkép és a könyvborító két díszes oldala jelent meg. Tolkien számos rajzot készített a kézirathoz, s bár sokat azóta kiadtak, a gyűjteményre sűrű homály borult – ma a teljes kollekció az oxfordi Bodleian Library-ben található meg.

Amikor a HarperCollins munkatársa, David Brawn átböngézte a gyűjteményt, nagy meglepetésére 110, az író által készített illusztrációra bukkant; ezek közül két tucat képet még soha nem publikáltak, míg a többi pedig csak fekete-fehérben volt látható.

„A The Art of the Hobbit című könyv tartalmazza Tolkiennek a könyv borítójára tervezett rajzait, a térképek vázlatait, néhány olyan oldalt, amelyen a rúnaírást próbálgatja, valamint az eredeti kézirat másolatát” – mondta el Brawn. „A könyv azt bizonyítja, hogy Tolkien kreativitása felülmúlta íráskészségét. Amikor a hobbit-lyukakról ír, le is rajzolja azokat, ennélfogva leírása sokkal élénkebb lett. Tolkien kiváló amatőr művész volt, Arthur Rackham nagy csodálója, az ő stílusából némi át is jött a könyvbe” – tette hozzá.

A könyv október 27-én jelent meg; noha A hobbit első kiadásának kerek évfordulója csak jövőre lesz, októberben is van mit ünnepelni, ugyanis Tolkien ebben a hónapban adta át 75 évvel ezelőtt a kéziratot a kiadónak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kiadták Tolkien hobbit-rajzait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra