Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fémdetektor találhatta meg Nagy-Britannia legnagyobb római kori kincsét

2011. október 20. 08:50 The Daily Telegraph

Egy brit amatőr régész találhatta meg Worcestershire-ben a szigetország legnagyobb római kori kincsét, amely az előzetes becslés alapján több millió fontot érhet. A hivatalos bejelentésre még várni kell.

<

A részletek egyelőre még nem ismertek, és a szerencsés megtaláló kilétét is homály fedi, a lelet értéke miatt pedig eddig csak a worcestershire-i megyei tanácsot értesítették. A kincs lelőhelyét, Bredon Hillt máris a Staffordshire Hoard-hoz, Nagy-Britannia legnagyobb angolszász arany- és ezüstgyűjteményéhez hasonlítják.

Roger White, a Birminghami Egyetem római kori régészettel foglalkozó munkatársa „érdekesnek” nevezte a leletegyüttest. „A két törzs szálláshelye között elhelyezkedő Bredon Hillnél nem volt komolyabb római tevékenység, de Worcesternél római kori alapokra bukkantunk, itt vasgyártás folyt” – mondta el White.

A hír gyorsan terjedt a brit fémkeresők közösségén belül, de eddig a beavatottak is csak keveset tudnak. A híresztelések szerint a worcestershire-i lelet az eddigi legnagyobb római kori kincs, amelyet Nagy-Britanniában találtak, hamarosan állítólag hivatalosan is bejelentik a hírt.

A staffordshire-i gyűjtemény 2009-es felfedezése óta a fémdetektorral járó kincsvadászok folyamatosan keresik az újabb nagy zsákmányt. A hatalmas lelet egy részét a Birmingham Museum & Art Gallery-ba látogatók végre megcsodálhatják, miután sikeresen lezárult az a kampány, amelynek az volt a tétje, hogy az ékszereket és harci eszközöket a régióban tudják-e tartani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Fémdetektor találhatta meg Nagy-Britannia legnagyobb római kori kincsét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra