Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lelkes náci volt az IKEA alapítója

2011. augusztus 26. 08:21 The Daily Telegraph

Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója a svéd náci párt lelkes tagja volt, és az ország titkosszolgálata ezért külön aktát vezetett róla - derül ki egy új könyvből.

<

Az Elisabeth Åsbrink által jegyzett, szerdán megjelent And in Wienerwald the trees remain című könyvből idézve a The Daily Telegraph egyben a most 85 éves, multimilliárdos üzletember szélsőjobboldali szimpátiájának kérdését is felelevenítette. Egy azonban biztos: első alkalommal támasztották alá valós bizonyítékokkal, hogy Kamprad 4013-as tagsági számával aktívan részt vett a Svéd Nemzetiszocialista Párt jogutódjaként működős Svensk Socialistisk Samling életében.

A könyvben közzétett levelekből a 17 éves Kamprad szimpátiái rajzolódnak ki, aki nem csak további toborzásra szólított fel, hanem kifejezte, hogy mennyire szeretne a pártnak dolgozni. Åsbrink szerint azonban mindezek csak közvetett bizonyítékok, ám annak fényében mégis sokatmondóak, hogy az IKEA alapítója a mai napig nem hajlandó tisztázni náci előéletének pillanatait.

Kamprad érintettsége sokáig ismeretlen volt, és első alkalommal csak a szélsőjobboldali vezető, Per Engdahl 1994-ben közzétett leveleiből derült fény minderre. Ezek szerint Kamprad később pénzzel is támogatta a toborzást, és Engdahl a kiválasztott kevesek közt is ott volt, akiket meghívtak a bútorvezér esküvőjére. 1998-ban aztán egy riporteri kérdésre az IKEA alapítója azt válaszolta, hogy nem emlékszik arra, mi történt korábban, és arra sem, hogy tagja volt-e bármelyik hasonló szervezetnek.

Mindezek mellett a könyv egy fiatal zsidó menekült életét is bemutatja, aki Kampradék családi farmján dolgozott, majd részese volt a bútorvállalatot elindító csapatnak is. A szerző szerint így Ingvar antiszemitizmusa ezen a ponton nem áll meg, hiszen a mindennapokban egyik legjobb barátja egy zsidó férfi volt.

Kamprad szóvivője cáfolta az újdonságokat: szerintük ugyanis az IKEA alapítója már 1994-es könyvében beszámolt „fiatalkori bűneiről”, amelyekért bocsánatot is kért. „Ennek egyik legjobb példája a demokratikus alapokon álló, multikulturális nagyvállalat, az IKEA” – áll a kommünikében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lelkes náci volt az IKEA alapítója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra