Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Életre kel a mohácsi csata

2011. augusztus 24. 15:49

A Történelmi Animációs Egyesület a nyár folyamán neves hadtörténészek szakmai és tudományos támogatásával elkészítette a mohácsi csatát bemutató részletes dokumentumfilmjét: a bemutatóra az egykori ütközet évfordulóján kerül majd sor.

<

Baltavári Tamás történész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen doktorandusza és Partigh Kis Rómeó, a Károli Gáspár Egyetem történész hallgatója már több éve foglalkozik csatarekonstrukciók elkészítésével a „Creative Assembly” Total War játékcsalád szoftverének felhasználásával. Elkészítették már az 1809-es győri és az i.e. 216-os cannae-i csata rekonstrukcióját, legutóbbi vállalkozásuk pedig az 1526-os mohácsi ütközet lemodellezése volt.

Eredeti források és szakirodalom felhasználásával egy komplett csapat dolgozott azon, hogy a mohácsi csata megelevenedjen a képernyőn. Hajnal Ödön és Magyar Zoltán grafikusok, valamint a Károly Gáspár Egyetem Kommunikáció és Multimédia Szakjának gépparkja és munkatársai segítségével rekonstruálták a csatateret, modellezték a környezeti tényezőket, az időjárást, a talajt, a növényzetet és vízrajzot, a településeket, utakat, a páncélokat, de még a seregek harcrendjét, az egységek fizikai tulajdonságait, pszichológiai állóképességét, és a fegyverek hatásadatait is rekonstruálták.

A mohácsi csatáról szóló 20 perces független animációs anyag bemutatását az alkotók az augusztus 29-i évfordulóra tervezik. Ennek helyszíne a Hadtörténeti Múzeum lesz, a filmet ezután mindenki számára elérhetővé kívánják tenni az interneten, az e-history.hu honlapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Életre kel a mohácsi csata

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra