Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lisztinfo Budapesten

2011. július 28. 14:54 MTI

Liszt információs pontot létesített a Hungarofest Klassz Zenei Irodája a zeneszerzőt ünneplő bicentenáriumi év alkalmából a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ helyiségében a Liszt Ferenc téren.

<

Az iroda egy részében Liszthez kapcsolódó CD-k, reprezentatív kiadványok, műsorfüzetek, szekszárdi bort - Augusz Antal szekszárdi főbíró közbenjárására kérték fel Lisztet 1873-ban a Zeneakadémia megszervezésére -, és egyéb ajándéktárgyakat lehet majd kapni.

A Liszt pont létesítésével az a célunk, hogy a Liszt-éven túl is éljen a zeneszerző kultusza, ahogy Mozarté sok évtizede Salzburgban - mondta Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója. A jelenleg Budán egy bevásárlóközpontban álló érintőképernyős (touchtable) Liszt információs bázis is a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központba kerül; a turisták több nyelven is megismerkedhetnek a zeneszerző-pedagógus-virtuóz életével és munkásságával, illetve azokkal a helyekkel, amelyeket felkereshetnek. Az infobázis a magyar uniós elnökség idején Brüsszelben működött, csakúgy, mint a zenélő fotel.

Az információs pontban a Liszt-év logójával díszített hatalmas lámpaernyő függ, mögötte egy falon ugyancsak a logók futnak a tapétán. Egy zongora nyúlik túl a portálon, amely modell, csak imitálja a hangszert. A tér ideális helyszín a Liszt pont hosszú távú céljaihoz. Nemcsak a nagy turisztikai forgalom miatt, hanem mert a túloldalán újul meg a Zeneakadémia, a felsőfokú zeneoktatás európai központja. A magyar szecesszió gyöngyszeméről is kaphatók albumok az információs pontban.

Liszt halálának 125. évfordulóján, július 31-én vasárnap a pesti Ferencesek templomában a Missa Choralis szólal meg Pattantyús-Ábrahám Károly vezényletével, orgonán közreműködik Deák László. Weimarban, sőt Türingia több városában, Bayreuth-ban, valamint a burgenlandi Raidingban (Doborján) e napon számos megemlékezést tartanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lisztinfo Budapesten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra