Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

"Liszt-metropolisszá" válhat Raiding

2011. július 27. 12:35 MTI

Liszt-metropolisszá nőhet a zeneszerző-zongoravirtuóz születésének 200. és halálának 125. évfordulóját ünneplő emlékévben a művész szülőhelye, a ma Ausztriában található Raiding (Doborján).

<

Helmut Bieler, Burgenland tartomány kulturális tanácsosa szerint a kettős évforduló tiszteletére szervezett Lisztomania 2011 sorozat a tartomány "nagy sikere". "A zeneszerző, zongoravirtuóz, promoter, nőcsábász és romantikus popsztár alakja ma is megragadja az embereket" - fogalmazott Bieler, hozzátéve, hogy számos koncertet és kiállítást rendeznek emlékére.

Igazi Lisztomania a program - hangsúlyozta a Heinrich Heinétől kölcsönvett címmel futó eseményekkel kapcsolatban a tanácsos, aki szerint teljes az összhang a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély, vagyis az azt működtető magánalapítvány által indított kulturális sorozat és a szülőfalu, illetve a Liszt szülőházától néhány méternyire épült koncertterem műsorai között.

A három blokkba rendezett koncertprogram nagy fináléját október 22-én, Liszt születésnapján tartják, de Daniel Barenboim helyett az orosz Arkagyij Vologyosz játszik. Másnap a Wiener Akademie vendégszerepel a raidingi koncertteremben Martin Haselböck vezényletével, a szomszédos unterfrauenhaidi plébániatemplomban pedig a Bécsi Kamarakórus énekel Michael Grohotolsky irányításával, Wolfgang Horváth orgonakíséretével.

Az igen sikeres 2009-es Haydn-év után a várakozásoknál nagyobb elégedettségre lehet okuk a Liszt-fesztivál sajtóvisszhangját, a jegyeladást és a turisztikai látogatottságot tekintve is - tette hozzá Helmut Bieler.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

"Liszt-metropolisszá" válhat Raiding

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra