Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egyre közelebb kerülnek a régészek Antonius és Kleopátra sírjához

2011. július 12. 12:31

A talajradaros vizsgálatok alapján elvégzendő feltárások során talán végre megtalálhatják Kleopátra és Antonius sírját Taposiris Magna templomában - számolt be róla a nemzetközi sajtó.

<

Mint arról korábban már beszámoltunk, dominikai és egyiptomi együttműködésben három éve keresik a legendás szépségű Ptolemaida uralkodó, Kleopátra és szeretője, Marcus Antonius sírját. A feltételezett helyszínen, az Alexandria nyugati részén fekvő Taposiris Magna templomában a múlt hónapban fejezték be a szentély radaros vizsgálatát, melynek köszönhetően három olyan részt azonosítottak, ahol a sír elhelyezkedhet. Az expedíció a jövő héten kezdi el az ásatásokat a feltételezett pontokon.

A kutatás során korábban egy eddig ismeretlen temetőt is találtak a templom körül, melyben 27 sírkamrára és tíz múmiára bukkantak. A hely egyben arra is utalhat, hogy fontos személyt, talán uralkodót temettek a templomba, ugyanis Egyiptomban bevett szokás volt, hogy a hivatalnokok és egyéb magas rangú tisztviselők haláluk után a fáraó mellé kerültek.

Dr. Kathleen Martinez dominikai régész tájékoztatása szerint az Ízisznek szentelt templom feltárása közben olyan aknákat találtak, melyeket fontos személyek temetésére használhattak. Az expedíciót vezető Záhi Havvász régiségügyi miniszter és Martinez szerint egy hasonló mélyedésben helyezhették örök nyugalomra Kleopátrát és Antoniust.

Havvász elmondta: eddig 22, Kleopátra képmásával ellátott pénzérmét, és egy - a legendás uralkodónőt ábrázoló - alabástrom szoborfejet is találtak. A feltárás során egy maszkot is kiástak, amely hasonlóságokat mutat a fennmaradt Marcus Antonius ábrázolásokkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyre közelebb kerülnek a régészek Antonius és Kleopátra sírjához

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra