Múlt-kor.hu

Már az interneten mesél a skót Grimm

Már az interneten mesél a skót Grimm

2011. június 24. 08:28 BBC News

Az interneten is elérhetővé tették a nagy skót folklorista, Alexander Carmichael műveit.

Ez az első alkalom, hogy Carmichael munkái teljesen egészében elérhetővé válnak a nagyközönség számára. A folklorista fél évszázadon át gyűjtötte a legendákat, az énekeket és a babonákat, s jegyezte le a kelta "ajkúak" között szájról szájra terjedő hagyományokat.

Az Edinburghi Egyetem kutatói két éven át készültek arra, hogy végre megjelentessék a Grimm-testvérekhez hasonlított skót író munkáit. Az 1900-ben publikált Carmina Gadelica a becslések szerint Carmichael eredeti kutatási anyagának mindössze a tizedét tartalmazza.

„Alexander Carmichael fáradhatatlanul, mi több, megszállottan kutatta a skót felföld kulturális viszonyait, a mondákat és a hiedelmeket” – nyilatkozta Donald William Stewart, a projekt egyik vezetője. „1912 végére igazi kelta guruvá és egy valóságos zenedobozzá lett, a skóciai kelta énekek és történetek kutatásában végzett munkásságáért nemzetközileg is elismerték – tette hozzá.

Carmichael adószedőként járta Lewis, Argyll és Uist vidékét, valamint a nyugati felföldeket, így nyílhatott alkalma a kulturális misszió elvégzésére. A kutatók elmondták: munkájukat nagyban megnehezítette az író közmondásosan „ronda kézírása”.

A skót folklorista művei a Carmichael Watson project internetes honlapján érhetőek el.

Már az interneten mesél a skót Grimm

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra