Múlt-kor.hu

Baktériummal tisztítják meg egy spanyolországi templom freskóit

Baktériummal tisztítják meg egy spanyolországi templom freskóit

2011. június 9. 08:22

Egy biológusokból álló kutatócsapat olyan baktériumot fejlesztett ki, amellyel sikerült megtisztítani egy 17. századi spanyol templom freskóit.

A valenciai Szent Johanna-templom freskói majdnem teljesen elpusztultak az 1936-os tűzvészben, de a negyedszázaddal később kezdődött restaurálási munkálatok is szinte alig javítottak a műalkotások állagán. Ezért döntött úgy a Valanciai Műszaki Egyetem szakembergárdája, hogy beveti minden tudását: digitális képeket vetítettek a falra, amivel úgy tudták pótolni az alkotás hiányzó láncszemeit, hogy nem kellett az időigényes és drága festészethez folyamodniuk – igaz, a restaurátorok által korábban maguk mögött hagyott, a freskóra rakódott ragasztómaradványok alaposan megnehezítették a dolgukat.

Ezért a szakemberek inkább a Giancarlo Ranalli mikrobiológus által kifejlesztett eljárást használták, amelyet korábban már sikerrel alkalmaztak a szobrokra rakódott fekete rétegek eltávolításakor. A Pseudomonas baktérium szinte „felfalja” a magas sótartalmú, a freskót elsötétítő és az állagát veszélyeztető lerakódásokat.

Pilar Bosch, a restaurálásban részt vevő kutatócsapat egyik tagja elmondta: sikerült egy olyan zselatint is kifejleszteni, amely felgyorsítja a helyreállítási munkálatokat. „Olaszországban vattát használunk a mikroorganizmusokhoz. Most viszont egy olyan zselatint alkalmazunk, amely megakadályozza, hogy a nedvesség beszivárogjon a freskóba és ezzel új problémát idézzen elő. Másfél óra múlva a baktériummal eltávolítjuk a zselatint, így a felszín újra tiszta és száraz lesz” – nyilatkozta Bosch.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Baktériummal tisztítják meg egy spanyolországi templom freskóit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra