Múlt-kor.hu

A parlament előtt a világörökségi törvény

A parlament előtt a világörökségi törvény

2011. május 12. 13:09 MTI

A kormány benyújtotta a világörökségi törvény tervezetét az Országgyűlésnek, amely várhatóan hétfőn már tárgyalja a hazai világörökségi helyszínek kezelését önállóan először szabályozó javaslatot.

A nyolc magyarországi világörökségi helyszínnel eddig az örökségvédelmi törvény foglalkozott, de inkább általános vonatkozásokban, ezért vált szükségessé egy külön jogszabály megalkotása - idézte fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős helyettes államtitkára. Hammerstein Judit hangsúlyozta: a világörökségi listán szereplő helyszínek nem csupán egy nemzet, hanem az emberiség egyetemes kultúrkincséhez tartoznak. Az UNESCO önálló világörökségi törvények megalkotását szorgalmazza, ilyen azonban mégis csupán öt országban született mindeddig.

A vonatkozó hazai jogszabály előkészítése már az előző kormány alatt megkezdődött, az a tervezet azonban nem került a parlament elé - emlékeztetett a helyettes államtitkár. Mint hozzátette, az új kulturális kormányzat széleskörű egyeztetések után két főbb ponton módosította a korábbi javaslatot: a világörökségi helyszínek kezelési tervei ezentúl kormányrendeletként jelennek meg, valamint bevezették a komplex világörökségi hatásvizsgálatok szükségességét.

Ha ilyen komplex hatásvizsgálatok Tokaj-Hegyalján rendelkezésre álltak volna, nem merült volna fel a szerencsi szalmatüzelésű erőmű problémája - emelte ki Hammerstein Judit. Elmondása szerint eddig az is gondot jelenthetett, hogy a világörökségi kezelési tervek nem voltak kötelező erejűek a helyi önkormányzatokra, de ezentúl a helyi kezelési terveket is azokhoz kell igazítani.

A jogszabály rendelkezik a helyszínek kezelési gondnokságairól is - közölte a helyettes államtitkár: ezek feladata a világörökségi értékek folyamatos figyelemmel kísérése lesz. A törvény kimondja, hogy a világörökségi védelem közérdek, ezért minden érintett szereplőt együttműködésre kíván szorítani, mind helyben, mind a kormányzati struktúrában - hangsúlyozta. Mint hozzáfűzte: a jogszabály a kormányt a világörökségi védelem pénzügyi kereteinek biztosítására is kötelezi.

Hammerstein Judit megjegyezte, a tervezet bizonyos értelemben kerettörvény, ezért számos részletkérdést a végrehajtási rendeletek szabályoznak majd. Az MTI kérdésére a helyettes államtitkár közölte: elfogadása esetén a világörökségi törvény 2012. január 1-jén lép hatályba, és végrehajtásához az első évben 400 millió forintra lesz szükség.

Mint Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke kifejtette, eddig csak a világörökségi területeken található műemlékekkel kapcsolatban járhattak el, így a szerencsi erőművel kapcsolatban csupán javaslatot tehettek. Ezentúl azonban a KÖH a kormányrendeletként kihirdetett kezelési tervek betartását is ellenőrzi.

Mihályfi László, a NEFMI főosztályvezetője elmondta: a törvény nem keletkeztet új védettséget, hiszem világörökségi helyszínné eleve csak helyi védettséggel rendelkező terület válhat. Az új jogszabály azonban kiterjed majd a világörökségi várományos helyszínekre is, bár ezekhez nem rendel kormányzati forrásokat - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A parlament előtt a világörökségi törvény

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra