Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Karthágó újra romokban

2011. február 22. 08:16

Miközben a nemzetközi közösség vigyázó szemeit az egyiptomi kulturális örökségre veti, komoly károkról érkeznek jelentések Tunéziából is – azzal a különbséggel, hogy ezt a megbukott rezsim számlájára írják.

Sokak szerint a példátlan mértékű rablás Zine al-Abidine Ben Ali elűzött diktátort és közvetlen környezetét terheli. Néhány aktivista máris petícióban fogalmazta meg ez irányú aggodalmát, amelynek orvoslását a hivatalba lépett átmeneti kormánytól várja. Karthágó romjai és Sidi Bou Saïd falu a modern Tunisz mellett helyezkednek el, s 1979-ben terjesztették fel az UNESCO világörökségi listájára. Akkor a tunéziai kormány történelmi és régészeti jelentősége miatt „építkezésmentes zónának” nyilvánította a területet. Abdelmadzsid Ennabli régész és Dzsellal Abdelkafi várostervező most azt állítja, hogy Ben Ali és környezete a terület nagy részétől megvonta a védettséget biztosító státuszt, így könnyen belevághattak a luxushotelek építkezésébe.

A két férfi továbbá kijelentette: a megbuktatott elnök és családja „bűnös a történelmi paloták és rezidenciák kifosztásában, valamint a nemzeti örökség egy szeletének eltűntetésében”. Egyben felszólítják a kulturális minisztert, hogy vegye elejét az illegális építkezéseknek, valamint szerezze vissza az ellopott vagyont. A február 4-én kelt petíciót eddig 3500-an írták alá.

Az állami szintű rablást Richard Miles archeológus is alátámasztotta, aki az országban a kilencvenes években folytatott régészeti feltárásokat. A kutatók „harcoltak, de elvesztették az elnöki védelmet élvező befolyásos üzletemberek és politikusok alkotta szövetség elleni küzdelmet” – írja Miles. „A területet védő törvény írott malaszt, amelyet semmibe vesznek” – folytatódik a cikk.

A La Presse nevű tunéziai újság szerint a Trabelsi-klán évek óta kereskedik az ókori műkincsekkel, s magánrepülőgépeiken szállítja ki az ország kulturális örökségét. Eddig több ezer római és bizánci érme, mozaik és szobor fordult meg a kezeik között. Öröm az ürömben, hogy a tunéziai kulturális tárca nemrégiben 130 lelet visszatérését erősítette meg, amely korábban Ben Ali és családjának személyes tulajdonában volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Karthágó újra romokban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra