Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A vikingek tisztelték a kőkori tárgyakat

2011. február 4. 09:33

A legújabb régészeti leletek azt sugallják, hogy a vikingek mágikus erőt tulajdonítottak a kőkori eszközöknek, amelyek sokkal fontosabbak voltak számukra, mint azt korábban gondoltuk volna.

<

A dél-norvégiai Rogalandban feltárt tíz viking síremlékből kőkori eszközök, fegyverek, amulettek és használati tárgyak kerültek elő. Olle Hemdorff, a stavangeri Régészeti Múzeum munkatársa szerint ezeket az eszközöket eltemették, ezzel „megvédték a halottakat és szerencsét hoztak nekik a túlvilágon”.

A legújabb felfedezések olyan vikingekkel hozhatók összefüggésbe, akik Izlandra hajóztak és kőkori tárgyakat vittek magukkal. Korábban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget ezeknek az eszközöknek, de a legújabb kutatások kapcsolatot feltételeznek a hasonló, szintén kevéssé értékelt leletekkel a vikingek uralma alá vont helyszíneken.

Néhány hajóhoz hasonlóan a kőkori nyílhegyeket és tőröket is a házak alá temették. Hemdorff szerint a „vikingek az ősrégi eszközökkel legitimizálták és uralták a múltat”. Az őskori kincsek eltemetésének szokása a vaskori közösségek körében is gyakori volt, erre a migrációs korszakból (i.e. 600-400) származó norvég, svéd és dán leletekből lehet következtetni. Erre egyébként Shakespeare Hamletjében is van utalás, amikor kovakövet, agyagedényt és cserépedényt dobnak Ophelia sírjába; Hemdorff úgy gondolja, hogy az angol drámaíró „saját leírását egy régi szokásra alapozta, amely – mint azt már tudjuk – a vikingek koráig nyúl vissza”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A vikingek tisztelték a kőkori tárgyakat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra