Múlt-kor.hu

A globális felmelegedés a part menti régészeti területeket is veszélyezteti

A globális felmelegedés a part menti régészeti területeket is veszélyezteti

2010. november 3. 08:07

Ha a globális felmelegedés által okozott tengervízszint-emelkedés az elkövetkező évtizedekben a korábbi jóslatoknak megfelelően fog alakulni, akkor számos tengerparti régészeti lelőhely kerülhet veszélybe – állítják kutatók.

A Journal of Coastal Conservation című folyóiratban publikált tanulmány a kaliforniai Santa Barbara-csatorna esettanulmányán keresztül érzékelteti a különböző jelenségek – a tengerpartok változása, a hullámok mozgása, a partok lejtése és a partvonal geomorfológiája – együttesen kifejtett, erodáló hatását. A szerzők egy olyan index megalkotását ajánlanak a döntéshozók figyelmébe, amely a legveszélyeztetettebb területeket venné számba, megelőzendő azok teljes pusztulását.

A városfejlesztési projektek fenyegetést jelentenek a tengerparti régészeti területekre – figyelmeztetnek a tanulmány szerzői, akik szerint több ezer ilyen lelőhely található a Santa Barbara-csatorna mentén is. A régészeti kincsek lajstromba vétele sohasem statikus, az emberek által hátrahagyott tárgyi és építészeti emlékek folyamatosan változnak a következő generációk színre lépésével. A kutatók által vizsgált terület azonban még így is sokkal kevésbé van veszélyben, mint például az Atlanti-óceán, vagy Észak-Amerika partvidéke.

A globális felmelegedés a part menti régészeti területeket is veszélyezteti

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra