Múlt-kor.hu

Szvatopluk fasiszta jelképek nélkül

Szvatopluk fasiszta jelképek nélkül

2010. október 24. 13:02 MTI

Eltávolították a fasiszta Hlinka Gárda jelképét Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi várban júniusban felállított szobráról. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a sokat vitatott alkotás a helyén maradhasson.

Richard Sulík, a parlament elnökének szeptemberi döntése alapján el kellett távolítani a pajzson látható kettős keresztet, mert az ilyen formában a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlított. Ugyanakkor eltávolítják a szobor talapzatán lévő "ószlovákok királya" feliratot is, mert azt szakértők történelmietlennek tartják.

A pajzsra a tervek szerint a szlovák címerben található kettős kereszt, míg a talapzatra a Szvatopluk felirat kerül, esetleg évszámokkal. A pajzs közepén található kör, ahol korábban a vitatott kettős kereszt volt, most egyszerűen sima, mindenféle ábra nélkül. A módosításokba Ján Kulich, a szobor alkotója beleegyezett. A kettős keresztet saját költségei terhére távolíttatta el.

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték, megkérdőjelezték művészi értékét is. A Robert Fico kormányzat által az "ószlovákok királyának" minősített nagymorva fejedelem csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette, hogy "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt".

A pozsonyi vár a szlovák parlament kezelésében van, ezért az azzal összefüggő kérdésekben a parlament elnöke illetékes dönteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szvatopluk fasiszta jelképek nélkül

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra