Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gyermekcsontvázak "mesélnek" az inkák áldozati szertartásairól

2010. szeptember 27. 11:09 Discovery News, MTI

Hét gyermeket, akiket az inkák 500-600 évvel ezelőtt áldoztak fel, együtt helyeztek végső nyugalomra "Peruban", a Cuzco-völgyben, majd arany és ezüst szobrocskákkal és lámafigurákkal vették körbe őket.

A gyermekek földi maradványai, amelyeket egy inka épületben fedezték fel még 2004-ben, de csak most vizsgáltak meg, arról tanúskodnak, hogy az Inka Birodalom különböző vidékein nőttek fel. A tudósok reményei szerint a lelet révén többet megtudhatnak az inkák hitvilágáról és áldozati szertartásairól.

Az Inka Birodalomban honos gyermekáldozati gyakorlatról az utókor legfőképp serdülőknek az Andokban talált, természetes úton mumifikálódott földi maradványai által alkothattak képet. A hegycsúcsokon megfagyott fiatalok tetemei köré emberszobrocskákat és egyéb értékes tárgyakat helyeztek el. "Meglepetésünkre a Cuzco-völgyben eltemetett áldozatok mellé majdnem ugyanolyan tárgyakat helyeztek, mint az andokbeli múmiák köré" - hangsúlyozta Valerie Andrushko, a New Haven-i Dél-Connecticuti Egyetem antropológusa.

A hétből hat gyermeket egymás mellett temettek el, köréjük pedig ezüst és arany női szobrocskákat, lámafigurákat, csodaszép kerámiaedényeket, aranyozott fémkorongokkal díszített ruhaneműt helyeztek. A hetedik gyermek a többiektől 3 méterre feküdt, mellé egy nagyobb ezüst férfiszobor került, amelyet aprócska arany és ezüst férfialakok és lámafigurák fogtak körbe.

Az inkák életéről szóló korabeli spanyol beszámolók szerint a feláldozandó gyermekeket a birodalom különböző részein választották ki tökéletes fizikai megjelenésük alapján. A gyerekeket Cuzcóba, az Inka Birodalom vallási és politikai központjába vitték speciális rituálék céljára, majd a fővárostól távolabb eső áldozati helyre szállították őket.

Egy 2007-es izotópos vizsgálat során, amelynek keretében az Andokban talált négy gyermekmúmia haját elemezték, arra derült fény, hogy az áldozatok haláluk előtt legalább négy hónapon át, vélhetően a hegyre vezető út állomásain hihetetlen mennyiségű kukoricát fogyasztottak. "Az ilyen vizsgálatok igen ritkák. Nagyon kevés tudományos adatunk van arról, hogy kik voltak ezek a gyermekek, és honnan származhatnak" - nyilatkozta Tamara Bray, a detroiti Wayne Egyetem antropológusa.

A most vizsgált hét gyermekáldozatra Cuzcótól 30 kilométerre keletre, a Choque Pukio elnevezésű inka régészeti helyszínen bukkantak. Fogaik alapján a legfiatalabb áldozat három év körüli lehetett, míg a legidősebb 12 éves volt. A csontváz olyan hiányos állapotban maradt fenn, hogy nem volt lehetőség az áldozatok nemének megállapítására. A kutatók a stroncium izotópok szintjét is vizsgálták az áldozatok fogazatában. A stroncium ugyanis csak egy meghatározott korig épül be a fogazatba, szintje pedig arra a vidékre jellemző, ahol az illető gyerekeskedett.

Összehasonlítva az adatokat a Cuzcóban feltárt felnőtt inkák maradványaival, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekek közül legalább kettő nem a fővárosban cseperedett fel: egyikük "Peru" déli részéről származott, a másik pedig "Bolívia" észak-nyugati vidékeiről. Az antropológusoknak nem sikerült kideríteniük, hogy miként haltak meg az áldozatok; azt valószínűsítik, hogy a gyermekeket megfojtották.

A vizsgálatokról a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban számoltak be az amerikai kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gyermekcsontvázak "mesélnek" az inkák áldozati szertartásairól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra