Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Reneszánsz konyhát rekonstruáltak az ozorai várban

2010. szeptember 7. 14:42 MTI

15. századi konyhát bemutató kiállítás nyílt az ozorai Pipo-várban, ahol csaknem száz korabeli bútor, konyhai eszköz idézi fel a reneszánsz étkezési kultúrát.

<

A kiállítást a vár mintegy 40 négyzetméteres földszinti helyiségében rendezték be, amely eredetileg is a vár konyhája volt - mondta Dobó Ágota, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága gazdasági igazgatóhelyettese.

A Pipo korabeli konyhában rekonstruáltak egy-egy szabad kéményes kandallót, ahol egykor nagyobb testű állatokat sütöttek, illetve leveseket, szószokat főztek. Mellettük a nagyúri asztaltartást bemutató edényzet, lapos fadézsa, zöldséges kosár, tojástartó tálka, láncon függő üst mellett kancsók, háromlábú edények, nyársforgatók, serpenyők láthatók. Az edények egy része középkori, másik része másolat. A helyiség kialakításában az ozorai feltárás eredményeire és más korbeli forrásokra támaszkodtak.

Dobó Ágota hozzátette: a rekonstrukció még nem teljes, egyelőre nem használhatók a kémények, hiányzik egy előkészítő asztal, később pedig fácán-, nyúl- és halpreparátumok teszik élményszerűbbé a kiállítást. A kandallókban a tervek szerint alkalmanként sülteket is készítenek. A vár konyhájának érdekessége, hogy alatta egy futárfolyosó vezetett ki a várfal alatt a Sió felé, később ezt is be fogják mutatni a látogatóknak - mondta a szakember.

Dobó Ágota beszámolt arról, hogy a gasztronómiai bemutatóval még nem zárult le a Pipo-vár kiállításainak sora, az elképzelések szerint az Almássy László gróf utazásairól szóló időszaki tárlat helyén maketten mutatják be a közönségnek a reneszánsz várak felépítését, valamint egy vártörténeti kiállítást rendeznek majd be.

Még több információ a várról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Reneszánsz konyhát rekonstruáltak az ozorai várban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra