Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra jönnek a bányarémek

2010. szeptember 3. 17:02 MTI

A bányászmúlt örökségeit idézi fel szombaton és vasárnap a 2. Salgótarjáni Bányarém Fesztivál, amelyen megrendezik többek között a bányászételek főzőversenyét, fellépnek a bányászzenekarok és -dalárdák, de képeznek bányamanókat és bányarémeket is.

<

Salgótarján egyedüli magyar városként csatlakozott az európai ReSOURCE projekthez, amelynek célja a bányászhagyományok fenntartása, illetve az, hogy a korábban bányatevékenységet folytató települések fejlesztésekkel használják ki a bányászmúlt örökségeit. A nógrádi megyeszékhelyen ennek keretében alakítanak ki emléktúra-útvonalat, készítik elő a turisztikai bányavasutat, kiépítik a Bánya a lábunk alatt elnevezésű városközponti bemutatóhelyet, és rendezik meg évente a Bányarém Fesztivált.

A Közép-Európa egyetlen földalatti bányamúzeumát magáénak tudó város bányásznaphoz kapcsolódó mókás fesztiváljának programjai minden korosztályt megszólítanak. Szombaton bányászati képzőművészeti kiállítást nyitnak meg a múzeumban, ahol megkezdődik a bányamanók és bányarémek képzése is. Lesz jelmezverseny is, a salgótarjáni éttermekben bányászételek szerepelnek az étlapokon.

Ezeket az ételeket vasárnap már versenyzők főzik, a második napon felvonul a mazsorettcsoport és az ifjúsági fúvószenekar, a Salgótarjáni Bányász-Kohász Dalárda és a Salgótarjáni Kohász Fúvós Zenekar mellett bányászkórusok, -zenekarok és hagyományőrző csoportok lépnek színpadra a Fő téren. Szombat este Varga Feri és Balássy Betti, vasárnap a Groovehouse ad koncertet, az érdeklődők mindkét napon tárlatvezetéssel járhatják be a Bányamúzeumot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra jönnek a bányarémek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra