Múlt-kor.hu

Turisták próbálták megfejteni a neolitikus kor egyik rejtélyét

Turisták próbálták megfejteni a neolitikus kor egyik rejtélyét

2010. július 26. 12:41

Egy harminc főből álló turistacsoport a franciaországi Bretagne-ban egy 4,2 tonna súlyú követ kötelek segítségével emelt fel: az önkéntesek célja az volt, hogy közelebb kerüljenek a megalit kultúra titokzatos történelmének nyitjához.

„Ez kísérleti régészet” – magyarázta Cyril Chaigneau építész, aki a Morbihan-öbölben található Petit Mont és Gavrinis megalitikus vidékén zajló programot vezette. „Azt próbáltuk megfejteni, hogy az újkőkori emberek hogyan tudták ezeket a hatalmas köveket tíz kilométer messzire eljuttatni” – tette hozzá.

Ma senki sem tudja, hogy a letelepedett törzsek a menhireket hogyan és miért állították fel az atlanti parton 7000 évvel ezelőtt. Chaigneau „nyomozása” egy tizenhét tonnás dolmen egy darabjára fókuszált, amely a Gavrinis szigetén állt, és egy i.e.3600-ban épült sírhely mennyezetét alkotta. Korábbi régészeti kutatások azt mutatták, hogy a kő egy másik, öt kilométerrel távolabb levő építmény részét képezte, amely ezer évvel korábban épült, huszonöt méter magas, három méter széles és háromszáz tonna súlyú volt.

„A célunk az volt, hogy rekonstruáljuk a kő szárazföldi és tengeri (vagy folyami) útját, amellyel az emberek közelebbi képet kaphatnak a prehistorikus korról, az átlagembert pedig bevonjuk a tudományos kutatásba” – mondta Yves Belfenfant, a két történelmi emlékhely igazgatója. Franciaországban először Bougonban, 1979-ben indítottak a mostanihoz hasonló programot, ahol százötven önkéntes egy harminckét tonnás követ emelt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Turisták próbálták megfejteni a neolitikus kor egyik rejtélyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra