Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb tömegsír a spanyol polgárháborúból

2010. július 23. 09:23 MTI

A spanyol polgárháború végén lemészárolt köztársaságpártiak tömegsírját tárták fel Toledóban az El País spanyol liberális napilap szerint.

<

A vert sereghez tartozó másfél tucatnyi katona két nappal a háború vége után tért vissza otthonába a Toledó melletti Menasalbasba, itt azonban falubéli falangista szomszédjaik tartóztatták fel és a toledói börtönbe hurcolták őket. Több katonát brutálisan megkínozták, s alig néhány óra múlva kivégeztek 17 foglyot, csak egy embernek sikerült megmenekülnie az 1939. április 3-i vérengzés elől.

A tömegsírt feltárók a több mint 70 évvel ezelőtti események kapcsán 18 holttestet kerestek, de csak 17 csontvázat találtak: ez alátámasztja a falubeliek visszaemlékezéseit, miszerint az egyik katonának sikerült elmenekülnie. A sírban megtalálták két 20 év alatti férfi tetemét is, de ők nem tartoztak a kivégzett csoporthoz.

A katonák földi maradványait a spanyol napilap szerint csak egy vékony földréteg fedte: egy alig 40 centiméter mély gödörbe temették őket, vagyis félig temetetlenül hagyták az áldozatokat. Inés Pregeiro régész beszámolója szerint a sírban találtak két hiányos csontvázat, és tanúvallomások szerint embercsontokat lakmározó kutyákat is láttak. A laboratóriumi vizsgálatok mondják majd meg az archeológus szerint, hogy a csontvázakon vannak-e harapásnyomok.

Francisco Franco tábornok fasiszta diktatúrája idején 114 ezer ember tűnt el nyomtalanul Spanyolországban. A hozzátartozók a sírok felkutatását és feltárását követelik a madridi kormánytól, ezt viszont jelentősen megnehezíti, hogy a diktatúra évei alatt, 1939 és 1977 között egyáltalán nem keresték az eltűnteket.

Az ásatásokat vezető Emlékezés Fórumainak Állami Szövetsége (La Federación Estatal de Foros por la Memoria) keresetet nyújtott be a toledói bíróságon, amelyben tájékoztatták az igazságszolgáltatást, hogy a tömegsírban talált emberek minden kétséget kizáróan erőszakos halált haltak. A keresetre nem érkezett válasz: a bíróságok egy 1977-es amnesztiatörvény miatt nem indítanak eljárást a Franco-diktatúra áldozatainak ügyeiben. A szervezet ugyanakkor 20 ezer eurós támogatást kapott a spanyol kormánytól a sír feltárására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb tömegsír a spanyol polgárháborúból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra