Lápi halászlé mellett emlékezhetünk az Ecsedi-lápra
2010. június 10. 17:06 MTI
Magyarország egyik valamikori legnagyobb lápjának, az Ecsedi-lápnak a hagyományait idézik fel szombaton Nagyecseden, ahol felelevenítik a vizes területen egykor élt emberek szokásait, különleges foglalkozásait, sőt megfőzik kedvenc ételeiket is.
Murguly László Csabáné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros művelődési központjának igazgatója elmondta: láthatják az érdeklődők, hogy a "lápi ember" hogyan fonta egykor fűzfavesszőből és gyékényből a különböző kosarakat, háztartási eszközöket. Lesz íjász- és solymászbemutató a régi vadászatok felelevenítésére, továbbá speciális horgászat, amelyből viadalt is rendeznek a vállalkozó kedvű érdeklődőknek.
A régi ételek közül elkészítik a lápi halászlevet, a birkagulyást, a különböző vadból készült húsos menüket, a híres ecsedi toroskáposztát, a krumplis lángost, a puliszkát, a kürtös fánkot és a szatmári réteseket. Tíz szakácscsapat méri össze tudását, a zsűri pedig a közönség lesz, hiszen mindenki megízlelheti a gasztronómiai különlegességeket.
A szombaton délelőtt 9.00 órakor kezdődő programban a szatmári település kulturális örökségeit lovas fogatokról tekinthetik meg a vendégek, így felkeresik azt a villanytelepet is, amelyet a valamikor ezer négyzetkilométernyi Ecsedi-láp 19. századi lecsapolására építettek. A helytörténeti gyűjteményben és galériában két kiállítás várja az érdeklődőket, az egyik tárlat az ecsediek régi életét, a másik a láp régészeti feltárásának leleteit mutatja be, közte a vizes terület egyik szigetén a 16. században épült várból előkerült eszközöket, valamint az Árpád-kori monostor romjait.
Kulturális és sportprogram egészíti még ki az Ecsedi Lápfesztivált. Nagyecseden pénteken egy konferenciát is rendeznek Lecsapolástól napjainkig címmel. A fesztiválon vendég lesz a Fűvészkert Társaság Természetvédelmi Egyesület, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége is, hogy felhívják a figyelmet a helyi természeti értékek és termékek megóvására, megőrzésére.