Múlt-kor.hu

Demjanjuk karján SS-tetoválás lehetett

Demjanjuk karján SS-tetoválás lehetett

2010. április 21. 12:06 MTI

Egy szakértő szerint lehetséges, hogy a háborús bűnök miatt Németországban perbe fogott John Demjanjuk karján az SS tagjait megkülönböztető tetoválás volt, amelyet utóbb eltávolítottak.

Erre utal Demjanjuk bal felső karján egy ovális alakú heg, amely annak a tetoválásának az eltávolításakor keletkezhetett, amelyet a vércsoport azonosítása céljából viseltek az SS tagjai - jelentette ki egy német nyugalmazott törvényszéki szakértő kedden a müncheni bíróság előtt. Wolfgang Eisenmenger szerint a felső karon, a hónalj közelében lévő egy centiméternyi átmérőjű heg "kékeszöld elszíneződést" mutat. Ennek alapján feltételezhető, hogy esetleg tetoválást távolítottak el a vádlott bőréről.

Eisenmengernek azt is véleményeznie kellett, vajon a Sobibórban meggyilkoltak testi vagy lelki szenvedése meghaladta-e a "megölésükhöz szükséges mértéket". A szakértő szerint a négy, egyenként 16 négyzetméternyi gázkamra, amelybe minden alkalommal egyenként 80 embert zsúfoltak be, "emberi mértékkel szinte felfoghatatlan" szenvedést jelentett az áldozatoknak.

Az ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legalább 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Közvetlen, élő tanúk nincsenek ellene. A per Hans Robert Richthof meghallgatásával folytatódik. Az egykori bíró elnökölt az 1960-as években Hagenben lezajlott úgynevezett Sobibór-perben, amelyben 12 SS-katona állt a bíróság előtt.

Ha beigazolódik Demjanjuk bűnössége, akár 15 évig terjedhető börtönbüntetésre ítélhetik.

Demjanjuk karján SS-tetoválás lehetett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra