Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Késve küldött vészjeleket a Titanic

2010. április 14. 15:26 The Daily Telegraph

A Titanic ütközése után 45 percen át még nem sugárzott vészjeleket - derül ki egy nemrég megjelent könyvből, pedig a megfelelő döntés esetén szinte az összes utas menekülhetett volna.

Tim Maltin múlt héten megjelent, 101 Things You Thought You Knew About The Titanic... But Didn't című könyvéből megtudhatjuk, hogy a katasztrófa bekövetkezte utáni 45 perc a károk felmérésével telt, pedig ha korábban riasztják a többi hajót, akkor jóval több utast megmenthettek volna. A viszonylag közeli Californian például szinte azonnal a helyszínre siethetett volna, ám mikor a vészjelzést megkapták, a legénység már aludt, és csak hajnali fél hatkor tudtak elindulni, amikor már késő volt.

Emellett a szerző szerint a tisztek nem akartak pánikot kelteni, és amíg nem tudták mi a baj, inkább titokban tartották a dolgot. A szerző szerint a mentőcsónakokat is a vészjelzéssel egy időben kezdték el leengedni – azonban ez is jóval hatékonyabb lett volna, ha közvetlen az ütközéskor adtak volna rá utasítást.

A két évig tartó kutatást Maltin a legjelesebb Titanic-szakértőkkel közösen lefolytatva arra is rájött, hogy Smith kapitány akármennyire is tehetséges volt, nem volt felkészülve a hajó méreteire. Amikor kifutottak Southamptonból, majdnem nekimentek egy amerikai hajónak - a csatorna ugyanis több kisebb járművel volt tele. A kitérés hullámai ekkor a másik hajón csapódtak le, és annak legénységét besodorták a vízbe. Emellett azt már korábban is tudták, hogy Smith “érdeme” volt az is, hogy a Titanic testvérhajójával, az Olympiccal sikerült nekimennie a New York-i dokknak.

Mindamellett Smith versenyt futott az idővel, és az Olympic korábbi rekordját szerette volna megdönteni. A versengésnek katasztrofális eredménye volt: az 1912 áprilisában elsüllyedt óceánjáró tragédiájában 1517-en haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Késve küldött vészjeleket a Titanic

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra