Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A viktoriánus nők is élvezték a szexet

2010. április 6. 13:27

A viktoriánus nők prűdségéről alkotott képet oszlathatja el egy rég elfeledett, a szexuális szokásokat kutató felmérés, amelynek alapján teljesen új képet alkothatunk a 19. századi hálószobák titkairól.

Míg a közerkölcsök minden szinten tiltották, hogy a nők a szexualitásról beszéljenek, a magánéletben a témát sokkal nyitottabban kezelték, mint az eddig hittük.

Az évtizedek óta a Stanford Egyetem archívumában porosodó feljegyzések jóval megelőzték az Alfred Kinsey amerikai biológus által végzett kutatást, akinek felmérései elég komoly botrányokat okoztak. Dr. Clelia Duel Mosher vizsgálata jóval zártkörűbb volt: 1892 és 1920 között 45, főként középosztálybeli, és felsőfokú végzettséget szerző nő töltötte ki a kérdőívet, ám mindez mégis érdekes bepillantást biztosít a korabeli szexualitásba, vagy épp a házasság és gyerekvállalás kérdéseibe.

A személyes beszámolók szerint a nők általában élvezték a szexuális együttlétet, és a legtöbben férjüket okolták, amikor a hálószobában nem kapták meg, amit szerettek volna.

A legtöbben a házasság előtt nem tudtak túl sokat a szexről, egyesek csak a vidéken látott állatokat hozták fel példának. A házasságban azonban mindez gyakori, és élvezetes örömforrásnak bizonyult: a nők háromnegyede hetente legalább egyszer szeretkezett. Egy 1867-ben született nő egyenesen „a hosszú és biztos házasság zálogának" nevezte a kielégítő szexuális életet.

Emellett a legtöbben féltek a nem kívánt terhességtől is, és volt, akinek már elege lett szexualitásból, és inkább külön szobába költözött, hogy férje ne zaklassa túl gyakran.

A felmérést sosem publikálták, ám a vizsgálat, és a kutatás részletei most az egyetem oldalán olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A viktoriánus nők is élvezték a szexet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra