Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lefejezett vikingeket találtak egy brit tömegsírban

2010. március 16. 08:12 BBC News, MTI

Egykori vikingek holttesteire bukkantak a Dorset brit grófságban felfedezett tömegsírban.

<

A - korábban a Múlt-koron is bemutatott kutatásban - több mint ötven holttestből tíz tetem fogazatát vizsgálták meg a kutatók. Arra a következtetésre jutottak, hogy a feltehetőleg i.sz. 910 és 1030 között megölt emberek olyan területen nőttek fel, ahol lényegesen hidegebb volt az időjárás, mint a brit szigeten. Sok jel utal arra is, hogy az angolszászok szabályosan lemészárolták a vikingeket szemtanúk jelenlétében. A kutatás Jane Evans és Carolyn Chenery, az NERC nottinghami kutatólaboratórium munkatársainak vezetésével zajlott.

A tömegsírra 2009 júniusában bukkantak rá az Anglia délnyugati részén lévő Dorset grófságban egy elkerülőút építése közben. David Score, a projekt vezetője elmondta, "eleve nagyon ritka, hogy tömegsírt találunk, de egy ilyen nagyságrendű, az adott korból származó leletcsoport ráadásul egészen rendkívüli és hihetetlen lehetőségeket kínál, hogy még többet tudjunk meg Dorset történelméről".

A tudósok remélik, hogy még többet megtudnak a vikingek életstílusáról, táplálkozásáról, általános egészségéről és tevékenységeiről. Feltételezéseik szerint a tömegsírba került vikingek Skandinávia különböző területeiről származtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lefejezett vikingeket találtak egy brit tömegsírban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra