Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Múzeumi digitalizálásokról tanácskoztak Budapesten

2010. január 18. 12:07

A magyar múzeumokban őrzött tárgyi anyag digitalizálásának kérdéseiről rendeztek kétnapos konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) a Régészeti és Művészettörténeti Társulat Digitalizálási Műhelyének keretében.

<

A digitalizáció az élet minden területén fontos, különösen egy olyan hatalmas közvagyon, mint a múzeumi tárgyállomány esetében - emelte ki az 1991-ben kezdett konferenciasorozat jelentőségét Rezi Kató Gábor, a vendéglátó MNM főigazgató-helyettese, a Múzeumi Digitalizálási Bizottság elnöke. Mint megjegyezte, a kiállításokon ennek az óriási anyagnak csak kis töredékét lehet egyszerre bemutatni a maga fizikai valójában, virtuális formában azonban a raktárakban őrzött tárgyakkal is megismerkedhet a közönség.

A bemutatás mellett a digitalizálás nagyon fontos az állományvédelem szempontjából is, hiszen minél kevesebbet kell mozgatni a tárgyat, az annál nagyobb biztonságban van, de a folyamat sokat segíthet a szakmai kutatásokban, illetve a vagyonvédelemben is - tette hozzá a szakember.

Rezi Kató Gábor kitért az Európai Unió Europeana elnevezésű nagy digitalizálási projektjére, amelyben az Athena program révén a múzeumok is részt vesznek. Régi kérdés, hogy egységesen kezelhető-e a könyvtári, a levéltári és a múzeumi digitalizáció, a szakma mindenesetre dolgozik a különböző digitalizálási rendszerek és eljárások sztenderdizálásán - fűzte hozzá.

Mint a szakember kiemelte, a jó felbontású, akár három dimenziós digitalizálás pénzigényes folyamat, ráadásul időről-időre mind a fájlformátumokat, mind az adathordozókat meg kell újítani, mert mindkettő gyorsan elavulhat. "Nemcsak át kell tölteni időnként néhány terabájtnyi anyagot egyik szerverről a másikra, hanem nagyon komoly eljárásokat kell kidolgozni arra vonatkozóan, hogy ezek az adatok milyen időközönként és milyen módon frissíthetőek" - hangsúlyozta az MNM főigazgató-helyettese.

A kétnapos konferencián számos külföldi és hazai közgyűjtemény képviselője és digitalizálási szakember vett részt, többek között az Agence photo de la Réunion des musées nationaux, a Wien Museum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, az Elektronikus Információszolgáltatás program, a Neumann Kft., valamint a Magyar Távirati Iroda munkatársai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Múzeumi digitalizálásokról tanácskoztak Budapesten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra