Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Radnóti-szobrot avattak Budapesten

2009. december 21. 18:43 MTI

Radnóti Miklós emlékére avattak szobrot hétfőn Budapesten a nevét viselő színház előtt. A száz éve született költőt ábrázoló egészalakos alkotást, Varga Imre szobrászművész munkáját Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere avatta fel a Nagymező utcában.

<

Az ünnepségen Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója felidézte, hogy régóta készültek a szoboravatásra. Mint elmondta, ebben az évben, a Radnóti-évben emlékeztek a költőre, az életműre, "a gyalázatos halálra". Előadói esteket rendeztek, könyvek jelentek meg, kiállítások nyíltak és elhangzottak a versek, talán ez a legfontosabb - hangsúlyozta az igazgató.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere úgy vélte, hogy egy száz éve született nagy magyar költő szobrának leleplezése a magyar kultúra ünnepe. Demszky párhuzamot vont a két mártírköltő, Petőfi és Radnóti sorsa között: Petőfit Sándor a számára adatott rövid néhány békeévben alkotott életműve már klasszikussá tette, Radnóti Miklós (1909-1944) életművét viszont "valóban utolsó versei formálták kivételessé."

Kiemelte: Varga Imre évtizedekkel ezelőtt készült Radnóti-szobra több helyen látható az országban, sőt, az országhatáron túl is, a kelet-szerbiai Borban, amelynek közelében a költő munkaszolgálatosként mintegy három hónapot töltött 1944-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Radnóti-szobrot avattak Budapesten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra