Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mester utcai fiatalok alapították a Fradit

2009. május 4. 14:19 MTI

Száztíz éve, 1899. május 3-án alakult meg az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb magyar sportegyesület, a Ferencvárosi Torna Club.

<

Az angol eredetű labdarúgás az 1880-as években kezdett Magyarországon terjedni, sorra alakultak a "rúgosdi" klubok. A Ferencvárosi Torna Club ötlete egy Mester utcai fiatalokból álló csapat fejéből pattant ki. A szervezés munkáját Weisz István és a Prágából hazaérkező Gabrovitz Kornél vállalta, akik sorra nyerték meg az ügynek régi barátaikat és a lehetséges mecénásokat, köztük Gráf József pékmestert és Springer Ferenc ügyvédet, a Ferencváros országgyűlési képviselőjét.

Az alakuló közgyűlést 1899. május 3-án rendezték a Ferencvárosi Polgári Kör dísztermében, ezen elfogadták az alapszabályt és a klub jelmondatát: Erkölcs, Erő, Egyetértés. Színeiket a nemzeti színek közül akarták választani, s mivel a korábban létrejött BTC már lefoglalta a piros-fehér színeket, a zöld-fehér mellett döntöttek. Elnöknek Springer Ferencet választották, az egyesület nevébe a torna szót vették fel, utalásként arra, hogy a labdarúgás mellett más sportok művelését is tervezik. (Az egyesület teljes nevét csak hivatalos alkalmakkor írják le, a köznyelv Fradi vagy FTC néven emlegeti.) Springer hathatós közbenjárása révén sikerült hat évre egy 2387 négyszögöl nagyságú telket szerezni a fővárostól a Soroksári úton, amelyet sportpályává alakítottak. Az első hivatalos bajnoki meccset 1901-ben játszották le, a Fradi mérkőzéseit 1911 óta rendezik az Üllői úti pályán.

Az FTC a magyar labdarúgás egyik legnépszerűbb és minden szempontból legeredményesebb csapata. 28 bajnoki címet nyert, az egyetlen magyar csapat, amely nemzetközi kupát hódított el (1965-ben a Vásárvárosok Kupáját, az UEFA Kupa elődjét) és az egyetlen, amely 100 százalékos eredménnyel győzött a bajnokságban (az 1931-1932-es kiírásban). Az FTC adta a legtöbb játékost a magyar labdarúgó válogatottnak, innen került ki a legtöbb gólkirály és az egyetlen magyar egyesület, amelyben Aranylabdás focista - Albert Flórián - játszott.

A közelmúlt már korántsem ilyen fényes: a csapat 2004-ben még megnyerte a bajnokságot, de aztán pénzügyi nehézségek miatt az MLSZ visszavonta az FTC első osztályú licencét, s a csapat 2006 óta a másodosztályban szerepel. Sok hányattatás után rendeződni látszik helyzete: új, angol tulajdonosa van, adósságait maga mögött tudta és utcahossznyi előnnyel vezet az NB II-ben, így jövőre vélhetőleg ismét a legjobbak között szerepelhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mester utcai fiatalok alapították a Fradit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra