Múlt-kor.hu

Senki nem élte túl a jekatyerinburgi mészárlást

2009. március 12. 11:12 The Independent

A cári család egykori meggyilkolásának helyszínén talált csontok legújabb DNS-analízise egyszer és mindenkorra megcáfolta azt a mítoszt, hogy bárki is túlélhette az 1918-as mészárlást.

II. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918 áprilisának végén az uráli Jekatyerinburgba szállították. 1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka az Ipatyev-ház alagsorában fegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra, fiukra, Alekszejre, a hercegnők nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára.

A Romanovokkal lövések, majd bajonettszúrások végeztek - sokan azonban mindeddig úgy hitték, hogy legalább egy gyerek megszökött onnan, és később nyugatra menekült. Azóta közel 200-an állítják, hogy az Ipatyev-ház pincéjében lefolyt mészárlást túlélt Romanovok valamelyikétől származik. A bizonyítékok legújabb DNS-vizsgálata azponban cáfolta ezen elméleteket és követeléseket.

A Jekatyerinburg közelében talált két sírból kinyert DNS egyértelműen arra utal, hogy II. Miklós cár egész családja meghalt a pincében. Az egyetlen titokzatos kérdés csupán arra vonatkozott, hogy az Alekszej mellett külön sírba temetett lány Maria vagy Anasztázia lehetett-e - írták a szakemberek a Public Library of Science online szakfolyóirat legújabb számában.

1991-ben kilenc savval leöntött és elégetett holttest maradványait találták meg. A család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították, mégpedig gyilkossági ügyben indított bűnvádi eljárás keretében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Senki nem élte túl a jekatyerinburgi mészárlást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra