Múlt-kor.hu

Grönland mellett veszett el egy amerikai atombomba

Grönland mellett veszett el egy amerikai atombomba

2008. november 11. 16:34 MTI

Titkosítás alól felszabadult amerikai dokumentumok bizonyítják, hogy az amerikai légierő 40 évvel ezelőtt "elvesztett" egy atombombát. A B52-es bombázó Grönland mellett zuhant le 1968-ban - jelentette hétfőn este a BBC.

Az amerikai Freedom of Information Act (Információszabadsági Törvény) alapján a titkosítás alól felszabadított dokumentumokból kiderül, hogy az intenzív kutatások ellenére az amerikaiak sohasem tudtak megtalálni egy atombombát a thulei légibázis környékén, ahol 1968. január 21-én lezuhant egy B-52 típusú stratégiai bombázójuk. A szerencsétlenség után az amerikai katonai hatóságok csupán hármat találtak meg a gépen lévő négy nukleáris töltetű bomba közül.

A dán sajtó már korábban is sokat írt az elveszett atombombáról és az ezt bizonyító titkos iratok létezéséről, de amerikai részről hivatalosan mindig tagadták ezeket az állításokat. Az amerikaiak azonban tudták, hogy a területen nemcsak a repülőgép alkatrészei, hanem a bombák radioaktív töltete is szétszóródott. A roncsokat összegyűjtő grönlandi katonákat ennek ellenére nem értesítették, ugyanis nem akarták szétkürtölni, hogy mi volt a B52-es küldetése.

Thule az amerikai légierő legészakibb bázisa. Az 1950-es évek elején, a hidegháború tetőfokán hozták létre, és fontos eleme volt az észak-amerikai radarláncnak, a Noradnak, amellyel a szovjet rakéták indítását figyelték. A nukleáris fegyverek grönlandi jelenlétét sokáig éppúgy titokban tartották, mint az elveszett bomba fellelésére tett kísérletek, tengeralattjárós kutatások eredménytelenségét. Mivel azonban a bombák nem robbantak fel, a környezetszennyezés nem okozott katasztrófát.

A BBC szerint amerikai illetékesek úgy vélik: a radioaktivitás mára eloszlott az óriási víztömegben, ezért nem okozhat semmilyen veszélyt. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a BBC hírét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Grönland mellett veszett el egy amerikai atombomba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra