Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyúlgalantin, Pompadour omlett és rákmeridon

2008. június 12. 15:06

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg egy történelmi tükröt is tartó izgalmas szakácskönyv, amely Thuróczy Károlyné nevéhez fűződik.

<

A Fríg Kiadó kiadványa nemcsak szakácskönyv, hanem családhistória is, történelmi adalékokkal, dokumentumértékű képekkel azokról az időkről, amikor még hosszú, fehér, bokáig érő habos-fodros ruhákban teniszeztek az úrilányok. Madarász Margit Thuróczy Károlynak, Nyitra vármegye alispánjának felesége volt. Nem született gyermeke, így kimeríthetetlen energiáját háztartásának szentelte: messze földön híres, nagy házat vitt.

A szakácskönyv, amely mintegy 100 évvel ezelőtt született, 937 receptet tartalmaz: a hétköznapi filléres étkektől a ma már elképzelhetetlenül drága ételekig. Ismeretlen fogásokban sincs hiány, valamint a mai - nem szakmai - olvasóközönség számára különös nevekben: pofézli, snepf és galantin is megtalálható az oldalakon. Az ételnevek olykor németül, vagy németesen magyarul (Stégernudli) máskor angolul vagy franciául szerepelnek: a teljes következetlenség is jól mutatja, hogy egy házi, kézzel írt szakácskönyvről van szó.

Némely recept mellett zárójelben olvasható a szerző "ítélete" is: a "kitűnő" vagy "jó" jelzők garantálják a végeredményt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a könyv nem kezdő háziasszonyoknak készült. Sokszor csak nagyjából vannak megadva hozzávalók és az is, hogy hány személyre készül az étel. A recept célja felhívni a figyelmet - feltételezve az alapfokú konyhai tudást - az újfajta összetételre vagy technológiára.

Izgalmas látni, hogy kiktől tanult Thuróczy Károlyné: a világ leghíresebb szállodáinak - Ritz, Carlton, Sacher - séfjeinek receptjei mellett van olyan szilvás lepény, amely család, Keresztesék nevét őrzi, a másik Thalyiékét, a harmadik Anciét, a negyedik Ottilkáét, az ötödik Sáriét. Egyes fejezeteken keresztül pedig egyenesen hercegi családok háztartásaiba kukkanthat be az olvasó: szerepelnek például olyan édességek, amelyeket Käthe von Beschwitz készített Schönburg hercegéknél, köztük a oberoderwitzi epertorta, a rizskrém, a gríz poharakban, avagy az andalúziai barack.

A mai generációk számára teljesen ismeretlen ételek is feltűnnek, mint a fagyasztott mogyoró, a sült eperfagylalt, a velő vandli, a kenyérleves, a pralinétorta vagy az isten gyalulta tök. A kötet érdekes kordokumentuma a folttisztításnak: számos olyan házi praktikát is bemutat, amely mára már feledésbe merült.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyúlgalantin, Pompadour omlett és rákmeridon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra