Múlt-kor.hu

Képek egy ókori hajóroncs feltárásáról

Képek egy ókori hajóroncs feltárásáról

2008. június 10. 09:16

Búvárrégészek hozzáláttak egy 2350 éves hajóroncs feltárásához, amely egykoron vörösbort szállíthatott az Égei-tengeri Híosz szigetéről, mielőtt elsüllyedt volna Ciprus déli partjai mellett.

A hajóroncs két és fél kilométernyire a sziget déli partjától, a tengerfenéken nyugszik 45 méter mélységben. A hajó gyomrában talált 500 terrakotta amforából a múlt hónapban már néhányat a felszínre hoztak tanulmányozásra, most újabb agyagkorsókat emeltek ki.

A hullámsírban fekvő híoszi amforák mellett, a Égei-tenger északi szigeteiről származó agyagkorsók is vannak a feltárandó rakományban - közölte a régészeti intézet illetékese.

Sztella Demesztika, a Ciprusi Egyetem víz alatti régészettel foglalkozó vendégprofesszora szerint az i.e. 4. századból, az úgynevezett késő klasszikus korból nagyon kevés hajó maradt fenn ilyen jó állapotban. "A hajóroncs nagyon ígéretesnek tűnik, kutatása a Földközi-tenger keleti partvidékének tengerhajózásáról és gazdaságtörténetéről árulhat el sok mindent" - mondta a tudós.

Demesztika szerint a hajóroncs már azért is egyedülálló, mert kis mélységben van, ahol a búvárok könnyedén elérhetik. A felfedezés információval szolgálhat a ciprusi városállamok utolsó korszakában a sziget által betöltött szerepről a tengeri kereskedelemben. A feltárást a Ciprusi Egyetem Régészeti Intézete felügyeli, s a Thétisz Alapítvány, a vízalatti kulturális örökség védelmére alakult magánintézet finanszírozza.

A jelek szerint a roncs a nevezetes Kyrenia kortársa: a 15 méter hosszú kereskedelmi hajóra görög ciprióta búvár bukkant véletlenül a sziget északi partján több mint negyven évvel ezelőtt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Képek egy ókori hajóroncs feltárásáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra