Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bemutatták a Nagy Imre-per digitalizált dokumentumait

2008. június 6. 17:20

Sajtótájékoztatón mutatták be a fél évszázaddal ezelőtti Nagy Imre-per dokumentumainak digitalizált változatát a Magyar Országos Levéltárban (MOL) pénteken.

<

Szabad folyást kellett engedni az igazságszolgáltatásnak

Az MTI-nek a MOL szakemberei arról beszéltek, hogy álláspontjuk szerint az OSA eljárása törvénysértő, és annyiban szakmailag is kifogásolható, hogy nem törekszik a dokumentumok teljességének a bemutatására. Gecsényi Lajos, a MOL főigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: tavaly ősszel döntöttek a dokumentumok digitalizálásáról, hogy a kutatók számára hozzáférhetőbb legyen, illetve ha a jogi feltételek adottak lesznek, a teljes közvélemény is megismerhesse.

A digitalizálásban közreműködött az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történelmi Interjúk Tára és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, ahonnan az egyik kivégzettre, Szilágyi Józsefre vonatkozó dokumentumok kerültek elő. Monok István, az OSZK főigazgatója arról beszélt: a teljes forrásanyag és szakirodalom ismeretében "talán meg fogunk lepődni, hogy ki, mikor, mit írt" a fél évszázaddal ezelőtti eseményekről.

Nagy Imrét 1958. június 15-én államellenes szervezkedés és hazaárulás vádjával ítélte halálra a népbíróság, és másnap honvédelmi miniszterével, Maléter Pállal és Gimes Miklós újságíróval együtt kivégezték. Vádlott társai közül Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere 1957 végén meghalt a börtönben, Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságának egyik vezetőjét pedig elkülönített perben halálra ítélték, és 1958. április 24-én kivégezték.

Szabó Csaba, a MOL főigazgató-helyettese elmondta: Kádár "bosszúszomjas" akciójának eredménye a koncepciós per, amelyben a "szovjetek szerepe a rábólintás volt". A szakember szerint jellemző az is, hogy a magyar pártfőtitkár a perrel kapcsolatban következetesen a "szabad folyást kell engedni az igazságszolgáltatásnak" megfogalmazást használta.

Szilágyi József a perben kezdettől fogva annak törvénysértő mivoltát hangoztatta, és nyilvános tárgyalást kért. Határozott kiállása miatt a per 1958. február 6-i félbeszakítása után ügyét elkülönítették. A februári félbeszakítás oka egyébként a "nemzetközi helyzetre" hivatkozó szovjet kérés volt. Már Losonczy Géza börtönben bekövetkezett halála és Szilágyi József kivégzése után, június 9-én folytatódott a per Nagy Imre és többi társa ellen. Szabó Csaba elmondta: a február 5-6-i tárgyalásról készült filmfelvételek és a 6-i tárgyalás hanganyaga nincs meg. Újdonság viszont a Szilágyi-per hangfelvétele az április tárgyalásokról.

A MOL-ban fél évtizede intenzíven zajló digitalizálásról a főigazgató-helyettes elmondta: a www.digitarchiv.hu címen alig két százalék kivételével már a nyilvánosság számára is hozzáférhetők az állampárt vezető testületeinek a dokumentumai. A sajtótájékoztatón emellett több percet lejátszottak a Nagy Imre-per digitalizált hanganyagából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bemutatták a Nagy Imre-per digitalizált dokumentumait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra