Múlt-kor.hu

Hatalmas teherhajó az ókorból

Hatalmas teherhajó az ókorból

2008. június 2. 10:34

A régészek megkezdték a kutatást Ciprus legrégibb ismert hajóroncsánál, amely nagyjából 2350 évvel ezelőtt, fedélzetén több száz boros amforával süllyedt el.

A ciprusi tengeri régészek szerint az ókor "szupertankerével" állunk szemben, amely egyben a térség egyik legjobb állapotban megmaradt roncsa is, és több száz boros amforát szállíthatott az i.e. 4. század közepén. Dr. Sztella Demesztika, a Ciprusi Egyetem víz alatti régésze szerint a Mediterráneum keleti részén nagyon kevés hasonló hajó maradt meg a klasszikus korszakból.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a hajóroncs két kilométernyire a sziget déli partjától, a tengerfenéken nyugszik 44 méter mélységben. Demesztika szerint már azért is egyedülálló, mert kis mélységben van, ahol a búvárok könnyedén elérhetik.

A novemberben készített víz alatti felvételeken amforák, az ókorban folyadékok és szilárd élelmiszerek szállítására egyaránt alkalmazott agyagkorsók tucatjai látszanak a tengerfenéken, a hajó alakjába rendeződve.

A kutatók mostanra 500 nagyméretű boros korsót, vagy más néven amforát találtak, és a vizsgálatok szerint a hajó mellett illetve alatt további 3-400 lehet még a homokba temetve. Az amforák alakja arról árulkodik, hogy azokat Khiosz szigetén készíthették.

Demesztika szerint Khiosz nagyon híres volt kiváló minőségű vörösboráról, és talán a korsókba is ezt tölthették. Mostanra azonban már csak a nyomukat azonosíthatják: az ugyanis addig őrződött meg, amíg a záró pecsétek fel nem oldódtak a tengerben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatalmas teherhajó az ókorból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra