Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Modernkori Odüsszeia Magyarországon

2008. május 23. 14:00

A 20. századi görög történelem egyik legtragikusabb része az 1946-49 között dúló polgárháború, amelynek következtében 60 évvel ezelőtt több ezer görög gyermek és felnőtt érkezett Magyarországra. A néhány hónapra tervezett `kirándulásból` egy modernkori Odüsszeia lett, amelynek részletei a Múlt-kor 2. évfolyamának 31. adásában láthatók.

<

Beloiannisz Fejér megye egyik legfiatalabb települése. Az 1950-es évekig Iváncsa szántóföldjei voltak a helyén. 1950. május 6-án indult meg a település tervezése és építése a görög polgárháborúból Magyarországra menekülők számára. Az építkezés rohamléptekben, önkéntes munkában folyt. Rövid idő alatt 418 nagyrészt sorházi (kisebb számban családi házas) lakás, óvoda, iskola, könyvtár, kultúrház, orvosi rendelő és tanácsház épült fel Görögfalván.



1951-ben munkalehetőségként megalakult a Háziipari Szövetkezet, 1952-ben pedig a Béke Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, amely azonban a falu szántóföldjeinek kis mérete miatt csak kevés embert tudott foglalkoztatni. 1952. április 3-án Nikosz Beloiannisz, a görög kommunista mozgalom jelentős alakjának nevét vette fel az ekkor 1850 fős település.

Először 1954-ben, majd később több hullámban nagy számban települtek vissza az itt lakók Görögországba, de többségében - főleg a fiatalabbak - Magyarországon maradtak, ahol nyelvileg és szokásokban nagyrészt alkalmazkodtak a magyar környezethez, miközben még mindig ápolják a görög hagyományokat is.

A műsor második felében figyelemmel követhetjük, hogy mit találtak azok a régészek és tűzszerészek, akik idén áprilisban az esztergomi várban talált kút mélyére ereszkedve próbáltak magyarázatot keresni a vár titkaira. A feltárás nem várt eredménnyel zárult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Modernkori Odüsszeia Magyarországon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra