Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A parasztlányoktól a grófnéig: Wesselényi Miklós pajzán kalandjai

2006. december 6. 18:10

<

Férfiasan teljesített

A báró hatalmas férfiassága mellett minden mást is megörökített: rendszeresen feljegyezte, hogy adott idő alatt mennyit lovagolt vagy úszott, milyen eredményt ért el pisztolyozás közben. A teljesítmény mérése jelenik meg a jobbágylányokkal folytatott viszonyában is: egyik szeretőjével eltöltött este után a négy strigula mögé bejegyzi, hogy mindezt másfél óra alatt teljesítette.
 

A piros karikák Wesselényi férfiasságának bizonyítékai

Pesten és Pozsonyban prostituáltakhoz, bordélyházakba járt, de ezek mellett egyszeri kalandjai is voltak. Szeretői közt az egyszerű boltoslánytól a grófnéig sokan megtalálhatók, de az árvízből kimentettek közt is van, aki "köszönetül mindenét adta". 1838. szeptember 6-án például a következőket jegyzi naplójába: "Egy leánykát hozzám. Szegény - úgy mond - és azon kivánja, hogy szüzességén ruhát szerezzen. Javaltam neki, hogy e lejtőn, melyről vissza lépni, és melyen meg állani nem lehet ne induljon, bizonyos lévén a hanyatt homlok rohanás. Jó tanácsom semmit ért, mert szándéka mellett maradt. Lehet, hogy ekkor helyesebb lesz vala, tovább küldeni, de erre még vérem igen meleg, és ilyesmin erkülcsi don quicottság bűne is van, és azért csak reá segítém annak elvesztésére, minek végét akarja járni."

A szeretőkkel való együttléteknek természetesen kellemetlen következményei is lehettek. Wesselényi folyamatosan rettegett a nemi betegségektől, s gyakran fedezte fel magán a kankó (gonorrhea) tüneteit, melyek idején - saját szavaival - több heti "böjtre" kényszerült. Az orvostörténeti irodalom szembaja legvalószínűbb okozójának is a szifiliszt tartja.

Egy másik következmény számtalan törvénytelen gyermeke volt. Újfalvy Sándor, erdélyi nemesi barátja 13 fattyúgyermekről tud, Wesselényi a végrendeletében csak négy gyermekére hagyott nagyobb összeget, de tudjuk, hogy voltak gyermekei, akik fiatalon meghaltak. Két Pesten nevelt lányát rendszeresen látogatta, az árvíz idején is őket mentette ki először. Neveltetésüket anyagilag is támogatta, barátai előtt is felvállalta őket. Egy naplóbejegyzéséből kiderül, hogy gyermekei jobbágylányoktól születtek, akiknek többször is felajánlotta, hogy elveszi őket feleségül, s így törvényesíthetné születendő gyermekét. Az ajánlat azonban csak ígérgetés maradt, a jobbágylányok nem várták meg őt, hanem férjhez mentek máshoz.

Wesselényi végül 49 évesen, nagybetegen házasodott meg. Felesége, Lux Anna szobalányi, ápolónői minőségben dolgozott mellette, s már 8 hónapos terhes volt a házasságkötés idején, amire valószínűleg csupán a születendő gyermek törvényesítése miatt került sor. Két gyermekük született, akiket Wesselényi halála után Lux Anna második férjével, Mocsáry Lajossal, a dualizmus korának nemzetiségi toleranciájáról ismert politikusával nevelt fel.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A parasztlányoktól a grófnéig: Wesselényi Miklós pajzán kalandjai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra