Múlt-kor.hu

Vulkánkitörés okozta az egyiptomi tíz csapást

2006. április 24. 10:00

James Cameron filmrendező legújabb dokumentumfilmjében azt állítja, hogy megtalálta a bibliai Exodus, vagyis az Egyiptomból való kivonulás bizonyítékait.

A film bemutat egy 3500 éves kicsiny aranyszobrot a 40 éves sivatagi vándorlás időszakából, egy sírkőrajzot, amelyen egy férfi hullámok között harci szekéren üldöz egy másikat, illetve az Exodust egyiptomi szemszögből elmesélő hieroglifákat.

Jacobovici a filmben

A tíz csapás - a dokumentumfilm készítői, a Titanic-ot is jegyző James Cameron és Simcha Jacobovici szerint - az időszámítás előtt 1500 körüli szantorini vulkánkitörés következménye lehetett. A 37 kilométer magas füstfelhő illetve a mérgező gázok valóban vérvörösre festhették a vizeket, de a vulkánkitörés okolható a békák, a legyek, a sáskák inváziójáért, a nyájak elpusztulásáért, a jégesőért és az elhalálozásokért is.

A robbanás által kiváltott hatalmas árhullám, vagy ha úgy tetszik, cunami idézhette elő, hogy a Vörös tenger vízszintje átmenetileg lecsökkent, és Mózes népe ezalatt valóban átjuthatott a másik partra. Jacobovici - állítása szerint - megtalálta az igazi Sínai hegyet is, ahol Isten Mózesnek adta a tíz parancsolatot.

A filmben megszólaltatott tudósok csak részben adtak igazat ezeknek az állításoknak, a teljes elméletet egyikük sem fogadta el. A filmet húsvétvasárnap mutatták be a Discovery Canada tévécsatornán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vulkánkitörés okozta az egyiptomi tíz csapást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra