Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

200 éves időkapszulából tárul fel a Debrecent pusztító tűzvész története

2018. január 29. 09:49 MTI

Több mint 200 éves, egykori debreceniektől származó üzenetet adott át Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a mai debrecenieknek, a dokumentumot a tervek szerint a Déri Múzeumban tárják majd a közönség elé.

<

Papp László, Debrecen polgármestere csütörtökön engedett betekintést a hat oldalas, üveglapok között megőrzött dokumentumba.

A jól olvashatóan megmaradt dokumentum úgy kezdődik, hogy „emlékeztető láda: melyet április 16-ik napján 1806-ik Esztendőben a Nagy Templom tornyának napkeleti szegletében Nemzetes Szőke Ferenc háza felől tettek be egy üvegbe”. Az egykori krónikások azt írják: „ide tevődik emlékezetnek okáért ez az írás, oly véggel, hogy ha valamikor, sok századok múlva ez a templom vagy erőszak által elpusztíttatnék (amitől a Gondviselő Úristen ezt kegyelmében őrizze meg), vagy az idő és régiség által megemésztetnék: akkor ennek eredetét és az Eklézsiának mostani állapotát ebből tudhatja meg a Maradék”.

Az írás ezután részletesen leírja, hogyan pusztította el a tűzvész 1504-ben a városnak előbb a déli, majd az északi részét, milyen volt a korábbi leégett templom, hogyan lett hamuvá az új templom két tornya az 1802-es tűzben, ami miatt újra kellett önteni az „öregbik Rákóczi György erdélyi fejedelem” által 1638-ban adományozott 50 mázsás harangot, s hogyan fogott 1805-ben ismét templomépítésbe az eklézsia.

A dokumentum hírt ad arról is, hogy abban az időszakban „isten kegyelméből virágzó református eklézsia” volt Debrecenben mintegy „huszonhétezer lélekből”, a római katolikus eklézsia elérte a 900 lelket, a Református Kollégiumban lakó tanító diákok száma 500, az alsóbb rendű tanítóké 1550 volt.

Név szerint sorolja fel az írás a főbírót, a szenátorokat, a nótáriusokat, az esküdteket, a prédikátorokat, a professzorokat és a kántorokat, de részletes összehasonlítást tesz „Nemes Szabad Királyi Debrecen Városa” és Bethlen Gábor fejedelem címere között.

A páratlan debreceni dokumentum szerzői a főrésztől csillagokkal elválasztott utolsó mondatukban „hűségnek példájaként” említik a város ítélő bíráját.

A páratlan dokumentumot Kósa Lajos a Csokonai Nemzeti Színházban rendezett kultúra napi ünnepségen adta át, miután bejelentette, hogy 600 ezer forinttal támogat három fiatal, 35 év alatti művészt az irodalom, illetve a képzőművészet területén a Debrecen Kultúrájáért Alapítványon keresztül.

Kósa Lajos akkor elmondta: a dokumentum nem városi vagy egyházi vezetőktől származik, hanem „a közösség egyszerű tagjai” rögzítették az eklézsia állapotát, a város dolgait, mindazt, amit a környezetükről fontosnak tartottak eljuttatni az utókornak. Az üzenet állítólag másfél évtizede került elő, és - ahogy Kósa Lajos fogalmazott - kalandos úton jutott el hozzá.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

200 éves időkapszulából tárul fel a Debrecent pusztító tűzvész története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra