Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
17. századi falfestményt találtak felújítás közben egy angliai lakásban

17. századi falfestményt találtak felújítás közben egy angliai lakásban

2023. március 21. 19:10 MTI

Konyhafelújítás közben bukkantak rá egy 400 éves, „nemzeti jelentőségű” falfestményre az északkelet-angliai York belvárosának egyik lakásában.

<

A Guardian szerint a Micklegate utcai lakás konyhájának szétbontásakor a felújítást végző szakemberek pillantották meg először a konyhaszekrény mögötti falfelületen az 1660-as évekből származó festményt, amely Francis Quarles költő 1635-ben kiadott Emblémák című könyvének jeleneteit eleveníti meg.

Először azt hitték, talán egy nagyon régi, viktoriánus korabeli tapéta lehet, de aztán egyértelművé vált, hogy a mintákat a falra rajzolták. Kiderült, hogy a fal régebbi, mint a körülötte levő épületrészek.

Luke Budworth, a lakás tulajdonosa elmondta, hogy korábban is észlelték, hogy a fal egy része szokatlanul fest, de ezt mindig azzal magyarázták, hogy a lakás maga eléggé rozzant állapotú, mert annyiféle célra használták már az épületet a korábbi évszázadok során. Arra nem számítottak, hogy egy napon ilyen izgalmas felfedezést tesznek.

A falfestmény tavaly került napvilágra, és azóta minden részletét felfedték.

A lakás tulajdonosa elmondta, hogy bár csodálatos érzés, hogy az otthonát egy ilyen falfestmény díszíti, sajnos nem kapott anyagi támogatást arra, hogy szakszerűen képes legyen megóvni a 400 éves műalkotás állagát.

A műemlékvédelmi hatóságtól mindössze ahhoz kapott segítséget, hogy újra letakarják a falfestményt, nehogy megsérüljön.

A dolgot úgy oldották meg végül, hogy magas felbontású másolatot nyomtattak a képről, és azt helyezték fel védőrétegként a falra.

Abban reménykednek még, hogy az eset hátha felkelti olyan kutatók érdeklődését, akik szívesen bevennék a falfestményeket valamilyen kísérleti állagmegőrző projektbe.

Abban is bíznak továbbá, hogy a számos műemléképületnek otthont adó Micklegate más lakói is élnek majd a gyanúperrel, hogy akár a saját lakásaik falai is rejthetnek hasonló kincseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

17. századi falfestményt találtak felújítás közben egy angliai lakásban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra