Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1526-ban rejthették el a török elől a most feltárt 7000 érmet Pest megyében

2021. január 12. 07:55

Közel 7000 darabos éremkincsleletre bukkantak tavaly év végén a Ferenczy Múzeumi Centrum régészei a Pest megyei Újlengyel középkori lelőhelyén. A felfedezés egyedülálló.

<

A két napos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseivel összefogásban. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy közel 150 darabból álló éremlelet, számolt be az intézmény a Facebook-oldalán.

A decemberi régészeti bejárás során fémkeresővel további érmek után kutattak. Az előkerült kincsleletet végül az eredeti helytől egy kissé távolabb, egy közeli dombon találták meg.

A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy 1x1 méteres aknát nyitottak meg, ebből került elő egy edény, amelynek a hasát a pénzekkel együtt kitépte az eke. Ritkán figyelhető meg ilyen jól, miként rombolja, bolygatja meg a mélyszántás a földben rejtőző emlékeket.

A kincs esetében az eke kettétörte az érmeket tartalmazó edényt, és egy adott irányban elhúzta azokat, így követni lehetett a széthúzott, kupacokban heverő pénzeket. A széttört edényt nem lehetett egy darabban tartani, így a benne lévő érmeket a helyszínen felszedték.

A leletegyüttes közel 7000 darab ezüstpénzből és 4 aranyérméből állt: a legkorábbi veret egy Lucius Verus (161–169) ezüst denarius, továbbá egy tucat aquileiai denárt, illetve javában I. Mátyás (1458–1490), II. Ulászló (1490–1516), valamint II. Lajos (1516–1526) korabeli denárokat és obulusokat tartalmazott.

A felszedés során az edény has vonalában egy szövet alatt négy, Mátyás korabeli aranyforint lapult. A mosás során figyeltek fel egy vatikáni denárra, amely II. Piusz (1458–1464) pápa pénzkibocsátásából származik, és igen ritka éremnek számít Magyarországon.

A leletegyüttes korabeli összértéke körülbelül 74 aranyforinttal lehetett azonos, amelyen a 15-16. század fordulóján 7 lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni. A kincset az akkori emberek a településükön, valószínűleg egy támadás során rejthették el, a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.

A lelet záródási idejét a legkésőbbi veret 1520-ra keltezi, ezért az elrejtését okozó támadást az 1526. évi török pusztítással hozhatjuk összefüggésbe, egészen pontosan azzal az eseménnyel, amikor a török had 1526-ban Ibrahim pasa vezetésével Budáról Szeged irányában haladt.

Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó, ilyen nagyságú kincsleletek ritkák. Pest megyében a késő középkorból ez a legnagyobb értékű éremkincs, amely eddig előkerült, így komoly kutatási eredménynek számít.

További információkért látogasson el ide.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1526-ban rejthették el a török elől a most feltárt 7000 érmet Pest megyében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra