Múlt-kor.hu

1500 éves keresztény kolostort döntött romba az Iszlám Állam

2015. augusztus 24. 12:28 MTI

Leromboltak egy 1500 éves keresztény kolostort az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyveresei Szíriában - jelentette pénteken egy ellenzéki szervezet. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport szerint a szélsőséges iszlamisták bulldózerekkel rombolták le az épületet a közép-szíriai Homsz tartományban található el-Karjatein városban. A szíriai hadsereg harci gépei eközben az IÁ állásait támadták a körzetben.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) pénteken élesen elítélte a történteket. Irina Bokova, a párizsi székhelyű szervezet főigazgatója szerint hosszú idő óta nem volt példa a történelmi műemlékek ilyen brutális és módszeres lerombolására. "Nem láttunk hasonlót a második világháború óta" - mondta az illetékes.

Az Iszlám Állam fegyveresei heves harcok után augusztus elején foglalták el a kulcsfontosságúnak számító el-Karjatein várost, amely délkeletre fekszik a tartomány székhelyétől, Homsztól. Az OSDH szerint az offenzíva során legkevesebb 230 civilt, köztük több mint 60 keresztényt raboltak el a radikálisok. Közülük 48-at szabadon engedtek, 110-et viszont átszállítottak a terrorszervezet által kikiáltott "kalifátus" de facto fővárosának számító Rakkába.

A 2011-ben kezdődött szíriai felkelés előtt el-Karjateinben tizennyolcezer szunnita muszlim mellett kétezer katolikus és ortodox keresztény élt. A Damaszkuszba onnan elszármazott és megtelepedett keresztények szerint a közép-szíriai városban azóta kevesebb mint háromszáz keresztény maradt.

El-Karjatein fontos csomópont, Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre. Jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe.

A polgárháború előtti huszonhárommilliós szíriai lakosság mintegy tíz százalékát tették ki a keresztények. Az IÁ fegyveresei mecsetek, templomok és történelmi emlékhelyek tucatjait rombolták le, amióta elfoglalták Irak és Szíria egy jelentős részét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1500 éves keresztény kolostort döntött romba az Iszlám Állam

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra