Múlt-kor.hu

1500 éves keresztény kolostort döntött romba az Iszlám Állam

1500 éves keresztény kolostort döntött romba az Iszlám Állam

2015. augusztus 24. 12:28 MTI

Leromboltak egy 1500 éves keresztény kolostort az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyveresei Szíriában - jelentette pénteken egy ellenzéki szervezet. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport szerint a szélsőséges iszlamisták bulldózerekkel rombolták le az épületet a közép-szíriai Homsz tartományban található el-Karjatein városban. A szíriai hadsereg harci gépei eközben az IÁ állásait támadták a körzetben.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) pénteken élesen elítélte a történteket. Irina Bokova, a párizsi székhelyű szervezet főigazgatója szerint hosszú idő óta nem volt példa a történelmi műemlékek ilyen brutális és módszeres lerombolására. "Nem láttunk hasonlót a második világháború óta" - mondta az illetékes.

Az Iszlám Állam fegyveresei heves harcok után augusztus elején foglalták el a kulcsfontosságúnak számító el-Karjatein várost, amely délkeletre fekszik a tartomány székhelyétől, Homsztól. Az OSDH szerint az offenzíva során legkevesebb 230 civilt, köztük több mint 60 keresztényt raboltak el a radikálisok. Közülük 48-at szabadon engedtek, 110-et viszont átszállítottak a terrorszervezet által kikiáltott "kalifátus" de facto fővárosának számító Rakkába.

A 2011-ben kezdődött szíriai felkelés előtt el-Karjateinben tizennyolcezer szunnita muszlim mellett kétezer katolikus és ortodox keresztény élt. A Damaszkuszba onnan elszármazott és megtelepedett keresztények szerint a közép-szíriai városban azóta kevesebb mint háromszáz keresztény maradt.

El-Karjatein fontos csomópont, Homsz tartomány szélén helyezkedik el, a libanoni határhoz közeli Kalamun településtől keletre. Jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe.

A polgárháború előtti huszonhárommilliós szíriai lakosság mintegy tíz százalékát tették ki a keresztények. Az IÁ fegyveresei mecsetek, templomok és történelmi emlékhelyek tucatjait rombolták le, amióta elfoglalták Irak és Szíria egy jelentős részét.

1500 éves keresztény kolostort döntött romba az Iszlám Állam

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra