Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
120 milliárd eurónyi összeget követelhetnének a Fuggerek leszármazottai

120 milliárd eurónyi összeget követelhetnének a Fuggerek leszármazottai

2023. szeptember 14. 09:50 Múlt-kor

<

Magyarországon sem voltak ismeretlenek

A Fuggerek a magyar történelemben is fontos szereplőkké váltak. Jakob Fugger Thurzó János bányavállalkozóval együttműködve szerezte meg a felvidéki bányákat. Magyarországi kapcsolatainak alapjául az szolgált, hogy bátyja Thurzó Katalint vette feleségül. A Fuggerek és a magyarok közti viszony akkor romlott meg, amikor II. Lajos a bányákat saját kezelésbe vette.

Az eset igazolja, hogy még a kiapadhatatlan anyagi tőke sem elegendő minden esetben egy cél elérésére. Fugger Jakab válaszképpen politikai és gazdasági blokád alá vonta az országot, de a bizonytalan politikai viszonyok miatt a család 1547-ben végleg kivonult az országból.

A Fugger családhoz a magyar történelemben rengeteg címke és rosszalló vélemény tapad. Ahogyan a téma egyik kutatója, Orsós Julianna egy 2019-ben megjelent tanulmányában írja, „kevés ilyen mértékben prekoncepcióktól terhelt szereplője van a késő középkori és kora újkori magyar történelemnek”.

A Fuggerekkel kapcsolatos toposzok közül az elsőszámú a megvesztegetett főúri elitről szóló elképzelés. A hitelekkel Marionett-bábuként mozgatott politikai vezetők emlékezete egyetlen forrásra, Szerencsés Imre, Thurzó Elek alkincstartójának vádjaira vezethető vissza. Szerencsésnek üzleti érdeke volt az augsburgiak visszaszorítása, más meggyőző bizonyíték azonban nem áll rendelkezésre a Fuggerek ilyen mértékű hazai beágyazottságáról.

Szintén kiemelendő a császárcsináló Fuggerek toposza, amelyre egy történeti munka címe is találóan utal: Kauf dir einen Kaiser – Vegyél magadnak egy császárt. Ennek egyik példája a már említett Habsburg-Jagelló találkozó. A támogatás megszerzése azonban korántsem volt olyan egyszerű, I. Miksa császárnak csak többszöri próbálkozás után sikerült hitelhez jutnia. 

A kapcsolat megromlása után a Habsburgok sem törekedtek a kölcsönök visszafizetésére. Ennek következményeképpen – a Fugger-leszármazottak számításai szerint – a család egykori hitelezettjei mai áron számítva kb. 120 milliárd euró körüli összeggel tartoznak.

A kifizetetlen hitelek mellett a 16. század közepére a délnémet kereskedőcsaládok gazdasági prosperálása megtorpant, ekkorra már nem tudtak a helyi és főként a holland és angol vetélytársaikkal megbirkózni. A 17. század első felére az augsburgi és a nürnbergi kereskedőcsaládok a már korábban felhalmozott vagyonból próbáltak megélni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

120 milliárd eurónyi összeget követelhetnének a Fuggerek leszármazottai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra