Múlt-kor.hu

12 találmány, amellyel az amerikai őslakosok rukkoltak elő

12 találmány, amellyel az amerikai őslakosok rukkoltak elő

2019. november 15. 18:29 Múlt-kor

Az amerikai kontinens őslakosait a legelterjedtebb narratívák a hódítók technológiájával szemben esélytelen, kőkorszaki fejlettségi szinten élő emberekként ábrázolják. Ezzel szemben e népek számos olyan találmánnyal álltak elő a kontinens európai gyarmatosítását megelőző elszigeteltségükben, amelyek arra sarkallták felfedezőiket, hogy föníciai, atlantiszi, származásukról költsenek elméleteket e fejlesztések magyarázatára – de volt olyan is, aki úgy gondolta, hogy a bibliai zsidók egy elveszett törzséről van szó. Mely ma is használt találmányokat köszönhetjük az Újvilág eredeti lakóinak?

A kukorica

Habár egy növény esetében furán hangozhat annak „találmányként” való emlegetése, tény, hogy a ma ismert, világszerte termelt kukoricafajok nemesítése mintegy 10 000 évvel ezelőtt kezdődött az amerikai kontinensen.

Emellett a kukoricatermelő őslakosok útmutatására is szüksége volt az európaiaknak ahhoz, hogy maguk is eredményesen termeszthessék a mára nélkülözhetetlenné vált növényt.

A kukorica nemesítés előtti ősének az összefoglaló nevükön teoszinte nevű fűfélék tekinthetők, amelyeket a mai Észak-Guatemala és Dél-Mexikó területén kezdtek az őslakosok szelektíven termeszteni a nagyobb termés, illetve az ember által fogyasztható mértékben puha szemek jellemzőbbé tétele érdekében.

Miután létrehozták a kellően gazdaságosan termeszthető és könnyen ehető termésű növényt, az innen terjedt tovább a kontinensen északi és déli irányba egyaránt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

12 találmány, amellyel az amerikai őslakosok rukkoltak elő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra