Múlt-kor.hu

11 000 éves sziklafestményeket is fenyegetnek a brazíliai erdőtüzek

11 000 éves sziklafestményeket is fenyegetnek a brazíliai erdőtüzek

2019. október 8. 11:24 MTI

Pará szövetségi állam környezetvédelmi intézetének közlése szerint szombaton újabb tüzek keletkeztek az Amazonas folyó mentén elterülő államban, a Monte Alegre Park közelében. A parkban számos híres régészeti lelőhely és barlang található, köztük a kőkorszaki Serra Lua, amelyet veszélyeztetnek az új erődtüzek.

Pará szövetségi állam környezetvédelmi intézetének közlése szerint szombaton újabb tüzek keletkeztek az Amazonas folyó mentén elterülő államban, a Monte Alegre Park közelében.

A parkban számos híres régészeti lelőhely és barlang található, köztük a kőkorszaki Serra Lua, amelyet veszélyeztetnek az új erődtüzek.

A Serra Lua kőszikláin található 11 ezer éves festmények arról tanúskodnak, hogy az ember már a kőkorszakban is lakta az Amazonas alsó folyásának vidékét, A nagyméretű sárga és vörös színű figurák és körök a hegy szikláin mintegy 200 méter hosszan húzódnak, a hegy lábától is jól láthatók.

Idén rendkívüli mértékben megnövekedett az amazóniai esőerdőkben pusztító tüzek száma. Műholdas felvételek szerint Brazília-szerte 85 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az előző évhez képest, főként az Amazonas-medencében. A növekvő erdőirtás és a súlyos erdőtüzek jelentős kárt okoznak a világ legnagyobb esőerdejében.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet legújabb adatai szerint augusztushoz képest 35,5 százalékkal csökkentek az erdőtüzek, szeptemberben 19 ezer 925 tűzesetet jegyeztek fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

11 000 éves sziklafestményeket is fenyegetnek a brazíliai erdőtüzek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra